Hlavní obsah

Mladí Thajci zachránění z jeskyně si poprvé zase zahráli fotbal

Zachránění thajští fotbalisté si v nemocnici zase zahráli fotbal.Video: AP

 

Reklama

Thajské úřady zveřejnily video, na kterém je vidět kompletní fotbalový tým, jehož členové strávili nedobrovolně v jeskyni patnáct dní.

Článek

Divočáci si zase kopli do fotbalového míče. Tým mladých thajských fotbalistů, jejichž záchranu z jeskyně sledoval v minulých dnech s napětím celý svět, si před odjezdem z nemocnice zahrál fotbal proti týmu svých zachránců.

Video zveřejnily thajské úřady, které velmi úzkostlivě hlídají veškerou publicitu kolem zachráněných chlapců. Dělají to na doporučení psychologů.

Členové týmu, jemuž se v českém překladu říká Divočáci, se na snímcích usmívají. V týmu, který si proti nim zakopal, byli lékaři i thajští potápěči.

Po propuštění z nemocnice v dosud jediném vystoupení pro média chlapci mluvili jako o zázraku, že se jim podařilo dostat se ven z jeskyně. Jejich výlet do podzemí měl původně trvat asi hodinu, nakonec v něm kvůli zvednuté hladině vody strávili více než dva týdny. Pětadvacetiletý trenér už novinářům řekl, jak s týmem v podzemí uvízl. Vody v jeskyni si všimli, ale rozhodli se jít dál, aby zjistili, kam až se dostanou. Výšku hladiny prý přitom kontrolovali.

Po zhruba hodině, kterou si na prohlídku vyčlenili, se rozhodli vrátit stejnou cestou, ale vody bylo stále více. Chlapci nejprve doufali, že voda přes noc opadne a že také přijde pomoc. Ta se ale nakonec objevila až po devíti dnech. Chlapci ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér byli v jeskyni uvězněni od 23. června kvůli stoupající vodě, která je přinutila ustupovat hlouběji do jeskynního komplexu. Všechny se nakonec podařilo postupně zachránit, poslední skupina byla vyproštěna 10. července. Nyní se hoši mohli vrátit domů a novináři mají na 30 dní zakázáno mladé sportovce kontaktovat. Thajský zákon na ochranu dětí totiž pamatuje na to, že zájem žurnalistů by mohl dětem způsobit emoční újmu.

Reklama

Doporučované