Hlavní obsah

O záchranné misi v Thajsku budou Američané točit film. Přímo v jeskyni má navíc vzniknout muzeum

O záchraně thajských fotbalistů se bude točit film, v jeskyni má navíc vzniknout muzeum.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Jeskynní komplex Tham Luang Nang Non, ve kterém byli přes dva týdny uvězněni mladí fotbalisti a jejich trenér, se zřejmě promění v muzeum. Návštěvníky by interaktivně mělo seznámit s průběhem celé záchranné operace. Tu navíc chtějí dvě americké produkční společnosti převést do filmové podoby.

Článek

O tom, že by přímo v jeskynním komplexu mělo vzniknout interaktivní muzeum, informovala BBC s odkazem na velitele záchranné mise Narongsaka Ossotanakóna. Ossotanakón, který je zároveň bývalým guvernérem provincie Chiang Rai, v níž k události došlo, na tiskové konferenci uvedl, že by se takové muzeum stalo hlavní turistickou atrakcí celého Thajska.

Zatím ale není jasné, zda by muzeum bylo přístupné celý rok. Důvodem jsou pravidelné sezonní deště, v jejichž důsledku bývá jeskyně zatopená. Právě kvůli záplavě způsobené prudkým deštěm chlapci s trenérem v jeskyni na konci června uvázli.

Otevření muzea však není jediným způsobem, jak celosvětově sledovaný příběh s dobrým koncem proměnit v zisk. O 17denní záchranné operaci má vzniknout film. O práva soupeří dvě americké společnosti, losangeleské studio Ivanhoe Pictures a studio Pure Flix, které točí snímky s křesťanskou tematikou.

Zájem amerických producentů u veřejnosti budí obavy z toho, že budou příběhy Thajců, včetně jednoho thajského potápěče, který při misi zemřel, upozaděny na úkor zahraničních aktérů, kteří se záchranou pomáhali. Značné popularity se v tomto ohledu dostalo například dvěma britským potápěčům, kteří chlapce objevili jako první.

Jedním z možných režisérů snímku je Američan Jon M. Chu. Ten natočil několik celovečerních dokumentů o Justinu Bieberovi, komedii Šíleně bohatí Asiati nebo dvoudílnou sérii Liga mimořádných tanečníků. Ani jeden z těchto filmů si od kritiků nevysloužil kladné hodnocení.

Reklama

Doporučované