Hlavní obsah

Musk obvinil záchranáře z pedofilie, ten předtím odmítl jeho pomoc při záchraně thajských chlapců

Elon Musk obvinil britského záchranáře z pedofilie.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Generální ředitel Tesly obvinil na svém twitterovém účtu britského záchranáře z pedofilie. Podle kritiků je to odplata za to, že mu odborník Vernon Unsworth nedovolil podílet se na záchraně dvanácti dětí z jeskyně v Thajsku.

Článek

Miliardář Elon Musk, ředitel několika významných amerických společností, včetně Tesly a projektu SpaceX, obvinil britského odborníka na záchranu v jeskyních Vernona Unswortha z pedofilie. Podle serveru theguardian.com zveřejnil nepodložené tvrzení na svém twitterovém účtu, který má přes 22 milionů odběratelů. Neexistuje však žádný důkaz, že Muskovo prohlášení je pravdivé. A ani on sám k tomu neposkytl žádné další opodstatnění.

Musk na Twitteru slovně napadl Unswortha, odborníka pomáhajícího při záchraně dvanácti chlapců a trenéra ze zatopené jeskyně v Thajsku. Záchranář předtím kritizoval Muskovu miniaturní ponorku, se kterou nabídl pomoc právě při vyprošťování chlapců. Podle Unswortha mělo jít ze strany Muska hlavně o mediální senzaci.

Zatopenou jeskyni v Thajsku Musk navštívil osobně, ale záchranáři ho požádali, aby co nejrychleji odešel. Elon Musk v neděli uvedl, že zveřejní video, díky němuž prokáže, že miniaturní ponorka by byla při záchraně chlapců úspěšná, a dodal, že záchranář si o narážku celou dobu říkal. Podle Unswortha by ale ponorka nedokázala proplout kolem skalních výběžků a nepodařilo by se jí překonat bariéry, které se v zatopené jeskyni nacházely.

Tvrzení Muska na sociální síti nebylo ničím podložené a ze strany veřejnosti se zvedla vlna kritiky. Někteří uživatelé Twitteru napsali, že je velmi nebezpečné vznášet prostřednictvím sociálních sítí takto závažné obvinění, jelikož hanlivé urážky mohou ovlivnit miliony lidí.

Tiskový mluvčí zastupující Elona Muska na stížnosti týkající se zprávy na Twitteru nereagoval. Musk však po vlně kritiky svůj tweet smazal. Vernon Unsworth podle zpravodajského serveru cnn.com zvažuje, že Muska zažaluje u soudu.

Není to poprvé, co se Musk dostal kvůli své mediální strategii do hledáčku kritiků. Podle nich generální ředitel Tesly často agresivně napadá své odpůrce a novináře. Musk přitom dříve slíbil, že se na sociálních sítích bude mírnit.

Reklama

Doporučované