Hlavní obsah

Potravinová banka v Karlovarském kraji dostala 250 tisíc roušek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Potravinová banka v Karlovarském kraji v úterý dostala 250 tisíc chirurgických roušek ze skladu Správy státních hmotných rezerv v Opočínku. Ochranné prostředky rozdá banka sociálním organizacím, s nimiž dlouhodobě spolupracuje.

Článek

Celkem 120 tisíc kusů v úterý dostala banka přímo do svého skladu, dalších 130 tisíc roušek mají zatím ve skladech hasiči v Karlových Varech a banka si je vyzvedne později. Ochranné prostředky rozvážejí hasiči do 15 potravinových bank a jejich centrálního skladu napříč Českou republikou. Přepravují 3800 velkých beden naložených na 250 paletách.

Do skladu potravinové banky v Karlovarském kraji v úterý hasiči přivezli 120 tisíc roušek na čtyřech paletách, jedno balení obsahuje 50 kusů. „Už máme požadavky na 30 tisíc roušek, zítra si je první zájemci budou vyzvedávat. Zájem už projevily například organizace Člověk v tísni, SOS dětské vesničky, noclehárny nebo nízkoprahová centra,“ řekl ředitel potravinové banky Milan Hloušek. Banka momentálně nemá své zásoby ochranných prostředků, poptávka po nich je velká.

Před časem vyhlásila banka na ochranné prostředky veřejnou sbírku. „Přihlásili se nám individuální dárci, kteří darovali několik stovek roušek. Třeba 300 kusů jsme rozdali Farní charitě v Sokolově. Včera jsme zrovna rozdali poslední,“ řekl Hloušek.

Vláda se k distribuci roušek zdarma rozhodla z toho důvodu, že by od čtvrtka mělo být povinné nošení respirátorů, nanoroušek či dvou chirurgických roušek v hromadné dopravě, obchodech či nemocnicích.

Karlovarský kraj, ve kterém jsou už týden kvůli vysokým přírůstkům počtu nakažených uzavřené okresy Cheb a Sokolov, dostal ze státních hmotných rezerv 500 tisíc roušek. Dalších 300 tisíc roušek uvolnil kraj ze svých zásob a hasiči je rozvezli do obcí s rozšířenou působností. Obce je následně poskytují zdarma zejména seniorům a zbytek pak ostatním zájemcům. Některá města, jako například Kynšperk nad Ohří, pořídila pro své seniory respirátory, které jim zdarma poskytují.

Reklama

Doporučované