Hlavní obsah

Doplňoval palivo, pozoroval ptáky. „Teď mě hoši tlačí do návratu," říká Vondra

Alexandr Vondra přemýšlí, zda už „dost plápolá", aby se vrátil do politiky.

 

Reklama

Původně si chtěl dát šest let karantény, teď po čtyřech letech ale návrat připouští. Svého šéfa Petra Fialu považuje za parašutistický výsadek, který se osvědčil a ODS dovede k dvoucifernému volebnímu výsledku. Přitom bývalý ministr Vondra odmítá, že by se jeho strana chtěla před volbami spojovat s jinými politickými subjekty. Důvod – originální je podle něj jenom ODS.

Článek

Budete v příštích volbách kandidovat do Poslanecké sněmovny?

Ještě nevím, ale buď ano, nebo ne. A když ano, tak určitě ne s nějakou velkolepou startovací pozicí.

To znamená někde na zadním místě kandidátky?

Zrovna minulé pondělí jsem se stal znovu po dlouhé době předsedou oblastní organizace v Litoměřicích. Tam mě měli vždycky rádi a v nějakém pořadí mě zvolili na kandidátku. Ale je to zatím jen takový nápad.

Takže po vás chtějí, abyste kandidoval, ale vy jste ještě neřekl ano?

Ještě jsem neřekl ano. Já se nikam nechci cpát, vlastně mám skvělý život, se státem nemám už několik let co do činění, jsem se studenty v jedné veřejné škole, mám svůj živnosťák...

Vždycky jsem vás vnímala jako člověka, kterého trápí problémy této země, a proto i šel do politiky. Dneska vás snad baví jen pozorovat ptáky?

Ptáci mě určitě baví. Pomáhám ornitologům, zejména na Českolipsku. Teď budu mít přednášku o ptactvu Srí Lanky pro Českou ornitologickou společnost a to je velké vyznamenání pro mě jako amatéra... Asi před čtyřmi lety jsem odešel z vysoké politiky, protože jsem se potřeboval nějak okysličit. Ono to nejde, být tam neustále. To vás totálně vyčerpá, vyšťaví, už jste taková prázdná nádoba. A musíte doplnit palivo, energii, musíte znovu začít hořet. Nemyslím si, že jsem teď ve stavu, že bych nějak plápolal. Samozřejmě čtyři roky mi daly čas na nějakou reflexi a jsem připraven, pokud o to bude zájem, jako dělník pomoct. Ale ještě si to rozmyslím.

A jsou poslanci dělníci?

Poslanci jsou dělníci a zároveň stádo té stranické smečky. Neuvažuju o nějakém velkolepém návratu, spíš si tak říkám: Přišel čas pomoct...

Tak ono je divné říct: „Uvažuju o velkolepém návratu..."

...přiložením drobného polínka do většího ohýnku. To je všechno.

To zní hezky, ale mně jde o to, že tím drobným polínkem může být i kandidatura do Sněmovny. Na kandidátku vás napsat chtějí – podle čeho se budete rozhodovat?

Jednak podle svého vnitřního zápalu, jednak podle toho, co mi budou říkat ostatní. Rozhodně to není něco, co bych naprosto nutně potřeboval, ale na ODS mi samozřejmě záleží. Jsem velmi rád, že jsme přežili ten pochod údolím smrti. Je to velká zásluha Petra Fialy. Začal výstup nahoru a ten samozřejmě trvá. Dolů se padá rychle, nahoru to jde vždycky pomaleji. Ale nahoru jdeme a půjdeme. Jsem o tom naprosto přesvědčen.

Z čeho vycházíte?

Minimálně z toho, že nás ti lidé neopustili. Že jsme strana s celorepublikovou působností, s členskou základnou. Pár lidí odešlo, zejména ti, co to brali ne jako svoje životní poslání nebo názorovou věc, ale spíše jako výtah k moci nebo k penězům. Ti odešli, protože už dneska nikde nevládneme.

To myslíte bývalé poslance? Borise Šťastného, Pavla Béma...

Především myslím lidi z takové té pseudopodnikatelské sféry. Co se třeba na severu na nás nalepilo lidí a strašně nám uškodili... Tak ti jsou dneska pryč.

Vy jste o období po odchodu z politiky mluvil jako o karanténě. Takže karanténa trvá, nebo ji chcete ukončit?

Říkal jsem, že si tak na šest let potřebuju odpočinout. Uplynuly čtyři roky, tak ještě bych nejradši ty dva. Ale řekněme, že jsem připraven pomáhat drobnou cestou, bude-li o to zájem.

Ten zájem cítíte jen z Litoměřic, nebo vás oslovuje i vedení strany?

S vedením strany občas samozřejmě komunikuju, Petr Fiala to někde, myslím, nedávno říkal veřejně. Takže ano, trochu mě do toho hoši tlačili. Ale já si myslím, že všechno má svou cestu. My jsme demokratická strana a všechno začíná odspodu. U nás to není tak jako v ANO, kde všechno určuje a platí pan předseda a to ostatní už vlastně jako by nemělo vůbec význam. My nejsme strana jednoho muže.

Takže všechno začíná odspodu a vy jste už byl na vrcholu, po kterém následoval pád dolů. Bývalý místopředseda strany, bývalý senátor, bývalý velvyslanec, bývalý ministr zahraničních věcí, bývalý vicepremiér, bývalý ministr obrany...

Tak já toho mám za sebou víc.

Samý bývalý.

Bývalý disident, bývalý novinář, bývalý vězeň, bývalý...

Bývalý nejmladší chartista.

Bývalý nejmladší chartista, bývalý poradce Václava Havla... Je toho hodně. Teď jsem profesor a musím říct, že mě to nesmírně baví.

Máte titul profesor? 

Ne v tom smyslu, abych si ho používal někde na vizitce. Jsem prostě vysokoškolský učitel, mám svůj doktorát ještě ze starých dob a mám nějaké zkušenosti, které se snažím předávat. Když vypadnete z vysoké politiky, pomůže vám to v reflexi.

Vraťme se k Petru Fialovi. Jednou jste říkal, že právě on byl nestandardním řešením v krizové situaci, protože se předsedou ODS stal krátce po vstupu do strany. Je dodnes nestandardním řešením? Nebo je podle vás tím charismatickým lídrem, který skutečně povede ODS k dvouciferným výsledkům?

Petr Fiala na jednu stranu skutečně byl takový trochu výsadek, parašutista z akademického prostředí - a členem ODS se stal těsně před tím, nebo v momentě, kdy se stal předsedou, ale to ještě neznamená, že by nebyl ODS políben. Já sám mám doma knihovnu, možná to je dneska skoro metr knih, které Petr Fiala buď sám, nebo se svými lidmi napsal, a většina těch knih je o pravicové konzervativní liberální politice.

Spíš než to, nakolik je políben ODSkou, by mě zajímalo, jestli je políben charismatem.

On do toho zápasu přece nešel jako nějaký lev salonu nebo alfasamec. On šel ODS pomoct v momentě, kdy byla úplně na dně, kdy se potácela někde v žumpě na dně studny. A on ji zachránil před utopením. On vrátil straně nejenom volitelnost, vrátil jí i vážnost, serióznost, a to je myslím nesmírná zásluha. Tudíž nevím, proč bych se teď měl účastnit nějakého závodu měření jeho charismatu...

Protože charisma je pro politiku důležité.

Petr Fiala pro ODS udělal mimořádný kus práce. On ji stabilizoval. Dneska ta strana, myslím, žije a nemusí mít obavu o svou budoucnost. To je skutečně jeho zásluha. On ji vede do voleb, on ji do těch voleb přivede. A on samozřejmě bude odpovídat za výsledek. Ale já nemám žádný důvod pochybovat o tom, že ten výsledek by měl být špatný.

Tolik optimismu?

Určitě.

Zmínil jste termín alfasamec. Nepotřebuje ODS alfasamce? 

Já jsem se kdysi na jednom z našich kongresů, kdy vrcholil zápas mezi Mirkem Topolánkem a Pavlem Bémem, proslavil výrokem, že máme možná příliš mnoho alfasamců na jednom hřišti. Není žádný důvod, abych k tomu teď připojil nějaký nový silný statement.

Vy jste o Mirkovi Topolánkovi řekl: „Mirek Topolánek měl nepochybně výrazné sebevědomí, byl to střelec se slušnou dávkou charismatu, minimálně na české poměry. Když vstoupil do místnosti, bylo ho všude plno, někdy až přeplněno.“

To je myslím pravda.

Co byste v této souvislosti řekl o Petru Fialovi? Co se stane, když Petr Fiala vstoupí do místnosti?

Myslím, že všichni zpozorní a začnou poslouchat, co řekne. Není to samozřejmě ten typ uragánu, jako byl Mirek Topolánek. Ale já si myslím, že ten jejich background je také jiný. Mirek Topolánek byl takový ten Valach z hor, jak o sobě sám říkal...

A fungovalo to.

Ono to samozřejmě fungovalo, ale také to souviselo s tím, že jako ten Valach z hor přišel mezi tuhle velkoměstskou smečku a musel na sebe začít upozorňovat, aby si ho někdo všimnul. Tohle není problém Petra Fialy, ten na sebe nemusí upozorňovat. O něm víme.

Jaké jsou tedy poslední preference ODS? Protože mě ten váš optimismus překvapuje...

Deset, jedenáct... Nevím, kolik tam bylo.

A je to podle vás číslo, které byste v případě volebního výsledku považoval za úspěch?

Myslím, že to bude víc.

Kolik si tipujete?

Někde mezi jedenácti a patnácti.

Na české politické scéně vzniká třetí síla - ze Starostů a nezávislých, KDU-ČSL a z dvacítky různých regionálních stran a hnutí. Neuvažuje ODS o čtvrté síle? Nechcete se spojit se Svobodnými, s realistickou stranou Petra Robejška?

Petr Robejšek říká v zásadě to samé, co říkáme my mnoho let.

Proto se na to ale ptám. Tahle část politické scény je roztříštěná.

Já nevidím žádný důvod, proč volit Petra Robejška. ODS je demokratická strana, ve které skutečně vzniká mandát odspodu, zatímco toto je projekt jednoho podnikatele. Myslím si, že tohle lidé pochopí a že určitě budou volit nás.

Ony ale projekty jednoho podnikatele mívají na české politické scéně úspěch. Věci veřejné, hnutí ANO...

Hnutí ANO se liší tím, že ten podnikatel se postavil sám do čela čili to byla jedna a tatáž osoba, kdežto v případě Robejškovy strany se ten podnikatel skrývá v pozadí. A to je podstatný rozdíl. Nemyslím si, že je tady důvod volit nějakou kopii ODS, kterou vlastní nějaký podnikatelský subjekt. Daleko lepší je volit stranu, která má demokratické základy.

Přemýšlí ODS o kandidátovi na prezidenta? Nebo má už nějaké nápady?

Hele, já jsem dneska skutečně řadový člen.

Tak má řadový člen Alexandr Vondra a předseda oblastní organizace ODS nápad?

Řadový člen tady není od toho, aby oznamoval, kdo bude kandidovat, nebo jestli bude mít ODS kandidáta na prezidenta.

Vy nemůžete říct svůj názor?

Já vám můžu říct svůj názor. Já si myslím, že ODS by měla mít svého kandidáta na prezidenta. To je můj osobní názor.

To je výrazný názor.

Ale určitě vám nebudu říkat koho, když s tím nepřišlo na světlo boží vedení. To by určitě nebylo korektní.

Alespoň typově, kdo by se vám líbil.

Typově? Co to je za otázku? Typově?

Například: „Líbil by se mi Marek Eben, protože mě uklidňuje.“ To znamená typově.

Ne, ne, ne. Prostě člověk, který by měl šanci v takovém souboji obstát daleko lépe, než tomu bylo v té poslední prezidentské volbě, kterou jsme jednoznačně „prokaučovali".

Takže alfasamec.

Jedna možnost je alfasamec, který se pustí do otevřené soutěže s Milošem Zemanem – Miloš Zeman je nepochybně typem alfasamce. Nebo to může být ta druhá alternativa, někdo spíš toho akademického a konsenzuálnějšího rozměru. To jsou dva typy, které je možno postavit jako seriózního prezidentského kandidáta.

Reklama

Související témata:

Doporučované