Hlavní obsah

Pouštění žilou nebo polévka ze psa. „Zaručené“ recepty proti koronaviru

Svět bez obalu: Pouštění žilou, užívání peroxidu vodíku nebo třeba polévka ze psa. To vše jsou „zaručené“ recepty, kterými se ve světě bojuje proti koronaviru.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Po celém světě se šíří „zaručené“ návody, jak se ochránit před nákazou koronavirem. V Latinské Americe doporučují užívat mořskou vodu nebo citronovou trávu. V muslimském světě zase doporučují pouštění žilou.

Článek

Hijama je stará islámská praktika. Jde o tzv. léčivé krvácení. Úřady v Kyrgyzstánu musely před touto rozšířenou praxí občany varovat.

„Použití hijamy k léčbě může být pro vaše zdraví nebezpečné. Mimo jiné proto, že se krví přenáší řada nemocí, kterými se můžete nakazit. A ty se mohou projevit ne hned, ale až za nějaký čas. Proto ministerstvo zdravotnictví žádá občany, aby se těmto metodám léčby vyhnuli,“ varuje kyrgyzská ministryně zdravotnictví.

Kyrgyzské nemocnice se snaží bojovat s nárůstem případů nemoci covid-19. V zemi je nedostatek lékařů, lůžek, léků i lékařských přístrojů. Doktoři uvádějí, že to je důvod, proč se pacienti často uchylují k pochybným léčebným metodám. Mohou za to i fake news, které se šíří po internetu.

„Pokud jde o použití sodného roztoku, peroxidu vodíku, roztoků ethanolu, a to jak vnitřně, tak inhalováním, tak není ani jejich účinnost a ani bezpečnost potvrzena,“ říká místní lékařka.

Falešné naděje lidé také vkládají do biškeských korejských restaurací, kde se stala velmi populární konzumace polévek ze psů. Ty nikoho z covid-19 sice také nevyléčí, ale narozdíl od jiných metod alespoň neuškodí. Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Pořad Svět bez obalu vysílá Televize Seznam v premiéře každou neděli od 22:30.

Reklama

Související témata:

Doporučované