Hlavní obsah

Poutníci na Velehradě ručně přepisovali bibli, hotovo by mohlo být do pěti let

Foto: Profimedia.cz

Velehrad.

Reklama

V ručním přepisování bible pokračují poutníci na Velehradě na Uherskohradišťsku. Takzvaný Velehradský rukopis začal vznikat v roce 2005.

Článek

„Akce je tradiční součástí cyrilometodějských Dnů lidí dobré vůle. Několik desítek prvních zájemců přepsalo konec Druhé knihy Samuelovy, následovala Kniha Soudců a pokud vyjde čas, začne se s Knihou Jozue,“ řekla Petra Číhalová z Římskokatolické farnosti Velehrad.

„Přepsaný je celý Nový zákon, ze Starého zákona zbývá posledních pár knih. Vyjde nám to odhadem na čtyři nebo pět let,“ uvedla Číhalová. Opisuje se překlad Václava Bognera. V posledních letech se do přepisování zapojilo kolem 400 lidí. „Bylo to vždy zhruba do stovky dětí a zbytek byli dospělí. Za celou dobu zatím přišlo 7400 účastníků,“ uvedla Číhalová, podle které se lidé často vrací.

Potvrdila to dnes také jedna z prvních přepisujících, Blanka z Vysočiny. „Jezdíme sem asi čtrnáctý rok, je to pro mě taková tradice,“ řekla žena, která přepsala několik veršů z Druhé knihy Samuelovy.

„Lidé píšou většinou kolem tří až čtyř veršů, úryvek je daný. Knihy máme rozepsané, aby návštěvník dostal přímo to, co má psát a nemuselo se hledat, který úsek má psát,“ uvedla Číhalová. Loni se přepisování bible na Velehradě nekonalo, kvůli pandemii koronaviru byl program velmi omezený. „Loni byla pauza a možná to teď bude lidem vzácnější, že můžou přepisovat,“ uvedla Číhalová. Kvůli covidu pořadatelé omezili počet lidí, kteří mohu v jednu chvíli Bibli přepisovat, počet míst k přepisu se snížil z osmi na čtyři. Lidé se mohou zapojit do dnešních 20:00 a v pondělí od 08:00 do 12:00.

Předloni lidé přepisovali konec První knihy Samuelovy a Duhou knihu Samuelovu. V prvních ročnících lidé bibli přepisovali ve Velehradě venku ve stanu před bazilikou. Od roku 2011 ji opisují v prostorách Velehradského domu svatého Cyrila a Metoděje, který vznikl rekonstrukcí bývalé sýpky a konírny.

Reklama

Doporučované