Hlavní obsah

Povinné očkování? Nanejvýš ve zdravotnictví a sociálních službách, píší čtenáři

Foto: M-Foto, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o možnosti povinného očkování proti onemocnění covid-19.

Reklama

Na pozadí celosvětového vývoje pandemie onemocnění covid-19 sílí debata, zda bude nutné přistoupit k povinnému očkování. Jaké názory na nařízenou vakcinaci mají čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u komentáře Miloše Čermáka o názorovém střetu zastánců a odmítačů očkování proti koronaviru.

Tomáš Radon: Ve zdravotnictví nebo domovech důchodců, u hasičů a v kritických provozech bych byl pro. Plošně mně to zatím připadá trochu moc násilné, i když sám jsem očkovaný proti covidu, žloutence, neštovicím a dalším nemocem.

Petr Morávek: Myslím si, že v současné době není povinné očkování nutné. Pokud by ale hrozilo, že se budou plnit nemocnice, kolabovat zdravotnický systém a umírat lidé, pak by zřejmě byla tato možnost aktuální. Umím si i představit situaci, kdy by se třeba jednoznačně a bez pochyb prokázalo, že neočkovaní mohou za nebezpečné mutace, u kterých by hrozilo, že překonají i očkování, a tak to by eventuálně mohl být další důvod. Jinak asi ne.

Martin Augustynek: Samozřejmě že ano. Máme několik povinných očkování, proti kterým nikdo neprotestuje a nikomu nevadí. A covid je nebezpečnější. Takže povinné očkování mělo být už dávno.

Jan Fojtík: Ačkoliv mám za sebou dvě očkování, nemyslím si, že by to mělo být povinné. Já bych navrhoval, aby člověk (i očkovaný) si mohl udělat jednou za tři měsíce test na protilátky zdarma. A podle toho by se mohl rozhodnout.

Michal Šrámek: Při takto nové a díky mutacím rychle se přizpůsobující hrozbě je evidentní, že právo svobodné volby jednotlivce není prioritní. Prioritu má ochrana společenství a lidstva jako druhu. Pro to existují důkazy a také historické zkušenosti. Například u nás povinné očkování proti obrně, která přitom byla mnohem menší hrozbou než „korona“. Daně jsou v zájmu zachování funkčního společenství také povinné. A jak myslíte, že by dopadla anketa o povinnosti je platit?

Anketa

Byli byste pro zavedení povinného očkování, s přípustnými výjimkami ze zdravotních důvodů?
Ano.
27 %
Ne.
73 %
Celkem hlasovalo 41370 čtenářů.

Petr Klvač: Nebyl bych pro zavedení povinného očkování, ale byl bych pro finanční spoluúčast neočkovaných při těžkém průběhu covidu. Se svobodou jde totiž ruku v ruce i zodpovědnost.

František Sturm: Já jsem pro stejný postup jako u ostatních nemocí. Nechat tohle rozhodnutí na expertech na vakcinologii. Na nějaké nemoci je vakcína povinná (třeba tetanus), na některé dobrovolná (třeba chřipka). Jestli experti rozhodli, že na covid má být též dobrovolná, mělo by to tak i zůstat. Zároveň s tím by ale neměl stát lidi kvůli tomuto rozhodnutí omezovat. Jestli někdo zvolí risk, je to jeho svobodná vůle, ale pokud mi pak bude zabírat poslední lůžko na JIP, tak budu chtít, aby vypadl.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Jiří Fridrich: Očkován jsem, plně a bez jakýchkoli potíží, takže za mne jednoznačně ano. Jde o to, zastavit smrtelnou a silně infekční chorobu!

František Nový: Jsem 100% zastáncem dobrovolného očkování. Sám už jsem plně naočkovaný. Ale chápu obavy některých lidí z nové vakcíny. I ve svém okolí mám pár váhajících. Do doby, než si tito lidé budou jistí o absolutní bezpečnosti, by mělo být očkování dobrovolné. Nucení k vakcinaci není cesta.

Reklama

Doporučované