Hlavní obsah

Povolení zdrhnout. Jak si Česko nechalo utéct íránského obchodníka se zbraněmi

Foto: Profimedia.cz

Další díl série České podsvětí se věnuje československé zbrojařské minulosti i útěku íránského překupníka Dolatzadeha.

Reklama

Článek

Políčeno na něj měly americké tajné služby i česká policie. Té se íránského obchodníka se zbraněmi Behrouze Dolatzadeha podařilo před deseti lety v Praze zadržet. Jenže překupníka nečekaně propustil soud a slehla se po něm zem.

Celé minulé století bylo Česko(slovensko) zbrojařskou velmocí. „Chvíli jsme dokonce spadali mezi první tři země, co se týče množství vyráběných zbraní na světě. Výrobní řetězce byly nastavené mezi Českem a Slovenskem a po rozdělení zemí a kvůli administrativním překážkám spoustu zbrojovek, které fungovalo ‚československy‘, zaniklo,“ dodává kontext novinář Vojtěch Boháč ze serveru Voxpot, který se obchodu se zbraněmi ve svých reportážích věnuje.

Se zbraněmi, které zůstaly v oběhu, se ale v České republice v 90. letech čile obchodovalo dál.

„Podle zbrojařů byla tahle éra u nás zlatý důl. Dalo se levně nakupovat ze Sovětského svazu a zbožím se pak zásobovala Afrika, Blízký východ. Kdokoliv si tu chtěl nakoupit, tak za velmi dobrou cenu pořídil vše, co po studené válce zbylo. Od kalašnikovů a nábojů přes starší vrtulníky po tanky a obrněné transportéry,“ říká Boháč v sérii České podsvětí.

Josef Klíma v podcastu také připomíná případ íránského obchodníka se zbraněmi Behrouze Dolatzadeha. Ten na podzim 2011 přijel do Prahy nakoupit, zájem měl o rychlopalné pušky M4 za více než čtyři miliony eur. Česká policie dostala echo od amerických tajných služeb - a Dolatzadeha dokázala v roce 2012 skutečně zatknout.

„To byl velký úspěch, který ale nakonec skončil velkou ostudou. Dolatzadeh jako kontraktor sjednával černé obchody se zbraněmi, které šly dále Hizballáhu, do Sýrie, Islámskému státu a nakupoval opravdu ve velkém,“ vzpomíná Klíma.

Čeští policisté se před Dolatzadehem vydávali za zbrojaře, íránskému obchodníkovi dokonce otevřeli armádní sklady, aby si vybral. Probírali s ním takové detaily jako způsob dopravy nebo kontrolu zboží po cestě.

„K dispozici byl tedy ohromný důkazní materiál. Celý soudní proces byl velmi dobře právně ošetřený. Jenže první soudní přelíčení o Dolatzadehově vazbě se nečekaně posunulo o hodinu dopředu - následovat mělo přelíčení o vydání překupníka do Spojených států. Jenže soud Dolatzadeha z vazby propustil a ten ihned zmizel. Přitom se o extradici jasně zažádaly americké úřady,“ říká Klíma.

Poslechněte si celý podcast v přehrávači úvodu článku.

České podsvětí. O tenké hraně zákona v novém miléniu

Josef Klíma a Adam Miklica v pokračování úspěšné podcastové série. Z podsvětí je spíš polosvět, zločin infiltruje stát a balancuje na hranici zákona.

Každé pondělí na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Vyrobilo Storylab Audio ve spolupráci s audio týmem Seznam Zpráv. Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák a František Šec. Rešerše: Anežka Čermáková a Dávid Pásztor.

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Omluva: Po upozornění pozůstalé jedné z obětí jsme upravili finální stopu minulého dílu podcastu. V pasáži o vlastnictví areálu Vystrkov došlo k záměně jedné z obětí a potenciální oběti Švábova gangu. Za chybu se omlouváme, pasáž byla v editované verzi podcastu odstraněna.

Použité zdroje a citace

5 let od výbuchu ve Vrběticích, 16. 10. 2019, Studio ČT24; 2. výbuch muničního skladu ve Vrběticích, 6. 7. 2015, YouTube - Tom Heinz; Další výbuchy ve Vrběticích, 3. 12. 2014, Události v regionech (Brno); Dopadení Behrouze Dolatzadeha, 6. 3. 2012, Události ČT; Obchodník se smrtí, 2005, Bontonfilm

Reklama

Související témata:

Doporučované