Hlavní obsah

Požádám Bakalu, aby byl mým poradcem, žertoval Zeman. Promluvil o nízké inteligenci politiků a novinářů

Kdo se Zemanem slavil na pódiu a koho prezident už stačil zkritizovat?

 

Reklama

Znovuzvolený prezident Miloš Zeman promluvil o nové vládě Andreje Babiše i o Zdeňku Bakalovi.

Článek

Podle prezidenta Miloše Zemana jeho zvolení znamená, že nebude „vydírat” předsedu hnutí ANO Andreje Babiše příliš krátkým termínem pro jmenování jeho vlády. Před volbami řekl, že v případě svého zvolení bude po Babišovi požadovat podpisy 101 poslanců, kteří kabinet podpoří, v případě prohry Babišovu vládu jmenuje bez splnění této podmínky.

„Protože jsem byl znovu zvolen, nevidím důvod, proč bych měl vydírat Andreje Babiše příliš krátkým termínem pro jmenování jeho vlády,” řekl Zeman na dotaz, zda jeho zvolení znamená, že nebude s jmenováním Babiše pro druhý pokus o sestavení vlády pospíchat.

Jednobarevná menšinová vláda ANO nezískala v polovině ledna důvěru a podala tento týden demisi. Zeman ale už předem oznámil, že Babišovi svěří i druhý pokus o sestavení vlády. Tehdy ale uvedl, že před jeho jmenováním bude chtít garanci, že má kabinet ve dvousetčlenné Sněmovně většinu. Později upřesnil, že to myslel jako pohrůžku ostatním stranám, že nechá Babišův první kabinet vládnout v demisi, dokud se s ANO někdo na vládě nedohodne.

ANO zahájilo jednání s ČSSD, SPD, KSČM, ODS a KDU-ČSL. Občanští demokraté spolupráci s ANO vyloučili, lidovci a sociální demokraté ji podmínili mimo jiné tím, že ve vládě nebude nikdo trestně stíhaný. Babiš byl obviněn z podvodu v případu financování farmy Čapí hnízdo. ANO potřebuje získat podporu nejméně 23 dalších poslanců, SPD jich má 22, KSČM 15.

Reklama

Související témata:

Doporučované