Hlavní obsah

Video: Požár americké vojenské lodi: 18 vojáků zraněno, svědci slyšeli výbuch

Požár výsadkové lodi amerického námořnictva USS Bonhomme Richard.Video: AP

 

Reklama

Na jedné z lodí amerického vojenského námořnictva zakotvených na základně v kalifornském San Diegu vypukl v neděli prudký požár. Téměř dvě desítky námořníků se nacházejí v nemocnici, jejich životy ale nejsou v ohrožení.

Článek

Místní hasiči k výsadkové lodi USS Bonhomme Richard dorazili ve chvíli, kdy se z několika míst plavidla už valil hustý kouř až do výšky kolem 250 metrů. Požár, který dosáhl závažnosti třetího stupně, podle úřadů vypukl v 8:30 kalifornského času (17:30 SELČ). Všichni členové posádky, kteří se nacházeli na palubě, byli evakuováni.

„Do místní nemocnice bylo přepraveno 18 námořníků se zraněními, která neohrožují jejich život,“ informovalo na Twitteru americké vojenské námořnictvo. „Celá posádka je mimo plavidlo a nikdo nechybí,“ dodává se ve zprávě. Na palubě se v době vzplanutí ohně nacházelo přibližně 160 námořníků.

Příčiny požáru zatím nejsou jasné a vyšetřují se.

Podle americké stanice CNN námořnictvo hasičům ohlásilo, že požár začal v dolním prostoru plavidla, kde je „obrovský otevřený prostor, kde se skladuje spousta námořního vybavení“. Podle některých informací před jeho vypuknutím byla slyšet exploze, námořnictvo ale zasahující hasiče ujistilo, že se na palubě plavidla nenachází žádná výzbroj.

Námořnictvo v reakci na požár nechalo odplout do bezpečné vzdálenosti své dvě další lodě, uvedlo ve svém prohlášení. Následně o celém incidentu informovalo ministra obrany Marka Espera. USS Bonhomme Richard je obojživelná útočná loď, v době incidentu byla na palubě pouze menší část posádky, která za normálních okolností čítá až 1 000 členů. Plavidlo v nedávné době prošlo podle CNN údržbou.

Reklama

Související témata:

Doporučované