Hlavní obsah

Pozor na digitální stopu. Operativce Hizballáhu Izraelci zneškodnili i díky jejich vlastním fotkám

Foto: Twitter.com/IDF

Operativci Hizballáhu, které Izraelské obranné síly (IDF) odhalily i díky jejich soukromým fotkám.

Reklama

Operativce Hizballáhu prozradily jejich vlastní fotky. Snímky z cesty do Íránu využila izraelská armáda před útokem na jejich sídlo.

Článek

Dvojice mladých mužů nastupuje do letadla a pořizuje si při tom fotku na schůdcích, později se fotí ještě v letadle. Samo o sobě nejde o výjimečný pohled, jenže tito mladíci byli z Libanonu a podle izraelské armády byli členy hnutí Hizballáh a letadlo, do kterého nastupovali, mířilo do Íránu.

V Íránu dvojice podstoupila výcvik na ovládání bezpilotních letounů a menších dronů, se kterými podle informací izraelských tajných služeb měly šiítské milice zaútočit na izraelské cíle. K tomu ale nedošlo. Izraelská armáda plánovanému útoku zamezila a namísto toho podnikla útok vlastní.

V pondělí pak Izraelské obranné síly (IDF) zveřejnily na svém oficiálním twitterovém účtu zmíněné fotografie se jmény dvojice mužů a dalšími informacemi.

Jak se k osobním snímkům IDF dostaly, při jejich zveřejnění nesdělily. Podle izraelského deníku The Jerusalem Post je nejpravděpodobnější verzí to, že se tajné služby do telefonů dotyčných mužů nabouraly a mapovaly jejich kroky ještě dlouho předtím, než k plánovanému útoku mělo dojít.

Podle IDF dvojice mužů do Íránu cestovala v letošním roce několikrát. Drony, se kterými se dvojice v Íránu učila manipulovat, jsou podle The Jerusalem Post obdobné jako ty, které Hútíové využívají v Jemenu v konfliktu se Saúdskou Arábií.

Přestože IDF podrobnější informace o akci nesdělily, izraelským médiím vojáci řekli, že agenti podílející se na odhalení operativců působili ve více zemích.

Podle The Jerusalem Post má zveřejnění fotografií splnit hlavně úlohu varování. Izraelci tím podle listu dávají najevo, že jejich tajné služby jsou o krok napřed a nejednají až v reakci na události, které se stanou.

Izraelská armáda zaútočila na pozice Hizballáhu v sobotu večer. Při útoku zemřeli celkem tři členové šiítského hnutí.

Reklama

Související témata:

Doporučované