Hlavní obsah

Práce snů za 35 tisíc měsíčně. Hlídala, zda stojí správně dopravní značky

Foto: Radek Cihla / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

O středočeskou správu silnic se opět zajímá policie. Prověřuje i smlouvu ženy, která byla zaměstnána na kontrolu dopravních značek.

Reklama

Policisté stíhají bývalého vysoce postaveného krajského úředníka kvůli fiktivním smlouvám pro jeho partnera, sestru a kamarádku. Stejní lidé měli podle zjištění Seznam Zpráv smlouvy také na správě silnic.

Článek

Detektivové jsou přesvědčeni, že je to jasný případ tunelování veřejných peněz – a to prostřednictvím fiktivních poradenských smluv.

Seznam Zprávy minulý týden podrobně popsaly první výsledek ročního vyšetřování podezřelých pracovních dohod na krajském středočeském úřadu vedeném hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou z hnutí ANO.

Policie stíhá bývalého vysoce postaveného úředníka kraje, který podle obvinění vyplatil z rozpočtu Středočeské vědecké knihovny v Kladně stovky tisíc své sestře, kamarádce nebo svému registrovanému partnerovi. I když podle policie neodvedli práci, která by takové odměně odpovídala.

A podle nového zjištění Seznam Zpráv navíc detektivové pracují s podezřením, že šlo o propracovaný systém, jak VIP lidem zajišťovat nadstandardní příjmy. Vyšetřovatele k tomu vede odhalení, že stejní lidé z knihovny měli poradenské smlouvy také v Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje. Tedy v další organizaci Středočeského kraje, jejíž hospodaření rovněž rozkrývají policisté.

Kvůli smlouvám v kladenské vědecké knihovně kriminalisté stíhají někdejšího ředitele krajského úřadu, později šéfa knihovny Roberta Georgieva. Jak Seznam Zprávy zjistily z textu obvinění, Georgiev v roce 2018 vyplatil zhruba 670 tisíc (za práci, která nebyla adekvátní takovému příjmu) třem poradcům.

Těmi poradci byli Georgievova sestra, právnička Lucie Knabe, dále jeho dlouholetá známá a kolegyně Michaela Březinová, také právnička. A do třetice Dušan Lošoth, s nímž Georgiev žije v registrovaném partnerství.

Během vyšetřování policisté přišli na to, že právnička Březinová a Georgievův partner Lošoth měli podobné smlouvy také u krajských silničářů. Platily zhruba od poloviny července do září roku 2018. Březinová brala 35 tisíc měsíčně za poloviční úvazek, tedy za 20 hodin týdně. U Lošotha policisté výši odměny v textu obvinění nezmiňují.

Foto: www.svoboda.info

Robert Georgiev, člen ČSSD, pracoval jako ředitel krajského úřadu. V roce 2018 přešel do vedení vědecké knihovny, kde policie našla podezřelé pracovní smlouvy.

Jen taková brigáda

Podle smlouvy měli oba vykonávat práci „osobně a svědomitě“.

Avšak na otázku, co konkrétně pro krajské silničáře dělala, odmítá vystudovaná právnička Březinová odpovědět.

„Proč bych vám to měla říkat?“ říká a poté upřesňuje, že se pohybovala přímo v terénu: na silnicích prý kontrolovala, jestli jsou správně umístěné dopravní značky. „Bylo to jen přes léto, byla jsem tehdy bez práce. Taková letní brigáda,“ uvedla Michaela Březinová.

Jak se k takové smlouvě dostala? „Ptala jsem se,“ reagovala stručně.

Za co bral peníze u silničářů Dušan Lošoth, se zjistit nepodařilo, neboť tohoto muže zaměstnaného jak v krajské knihovně, tak i v sídle silničářů se nepodařilo kontaktovat.

Odpovědi pak redakce nedostala ani na otázky, proč silničáři tyto dva externisty najali a co skutečně dělali. Ředitel středočeské správy silnic Zdeněk Dvořák pouze v esemesce potvrdil, že smlouvy jsou v hledáčku policie. „Do ukončení prověřování ze strany Policie České republiky vám nemůžeme poskytovat žádné informace,“ uvedl ředitel Dvořák.

Mimochodem, zkraje roku policisté zasahovali na správě silnic kvůli jiné kauze - zakázkám na opravy komunikací. V tomto případě zatím nikoho neobvinili.

Z textu obvinění bývalého ředitele knihovny Georgieva plyne, že policisté mají o angažmá Březinové i Lošotha vážné pochybnosti.

Každý externí zaměstnanec musí vypisovat takzvaný výkaz práce: na čem a kdy pracoval. A když policisté porovnali výkazy z knihovny a od silničářů, vyšlo jim, že Březinová a Lošoth pracovali ve stejné dny i ve stejné hodiny pro obě organizace najednou. Což časově není možné. Detektivové pro to v obvinění našli pojmenování: „sezení na dvou židlích najednou“.

Za smlouvy v knihovně je obviněn pouze bývalý ředitel Georgiev. Podle dřívějších rozhodnutí soudů totiž nemůže být trestaný zaměstnanec, byť nepracuje a bere peníze. Protože je zodpovědností šéfa, aby to nedopustil.

Georgiev se Seznam Zprávami dlouhodobě nekomunikuje. Podle informací redakce ale v červnu uhradil knihovně celou škodu, která podle policie v souvislosti s fiktivními smlouvami vznikla: přesně 673 752 korun.

Fakticky to znamená přiznání, že se za jeho ředitelování utratily peníze zbytečně. Obvinění lidé také obecně k zaplacení škody sáhnou tehdy, když chtějí požádat státního zástupce o podmíněné zastavení trestního stíhání. Bývá to výhodné – případ ani nedojde k soudu a obviněný člověk nemá záznam v rejstříku trestů.

Právě Georgiev by se záznamem mohl mít problém. Od konce roku 2018, kdy odešel ze středočeské knihovny, je vysokým manažerem státní České pošty.

Policie jde i po hejtmance

Kauza někdejšího úředníka kraje Georgieva je však jen jedním z řady případů podezřelých smluv na Středočeském kraji, jimiž se policie zabývá.

Nedotýká se přímo hejtmanky Pokorné Jermanové z ANO. Georgiev, někdejší spolupracovník hejtmana Davida Ratha, je dlouholetým členem ČSSD, která nyní na kraji vládne v koalici s ANO a komunisty.

Detektivové však stále pracují na další větvi kauzy, která už přímo míří i na hejtmanku a její lidi. Jde o už popsané smlouvy za desítky tisíc měsíčně, kdy (dodnes anonymní) lidé brali peníze za „poskytování zpětné vazby“, za vypracování přehledu „vánočních zvyků“ či za „monitorování činnosti ostatních krajů“ nebo za práci „dle pokynů hejtmanky“.

Kancelář hejtmanky, která smlouvy uzavřela a vyplatila v roce 2017 podle nich pět milionů korun, nikdy nezveřejnila, jaký výsledek tahle práce úřadu přinesla. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu kvůli tomu před rokem prohledali hejtmančinu kancelář a domovní prohlídku udělali i v jejím domě v Benešově.

Když Seznam Zprávy o těchto smlouvách loni na jaře poprvé napsaly, hejtmanka vydala prohlášení, že se jedná o politický útok a šikanu.

Radní Gabriel Kovács (ANO) už dříve řekl, že si kraj najímal externisty i proto, že mu v roce 2017 odešlo hodně zaměstnanců. Podle Kovácse pracovali například na knize, která vznikla ke 100. výročí založení republiky. Kovács také prohlásil, že kraj nebude pětimilionové výdaje na externí smlouvy kontrolovat. Doslova uvedl, že se „odmítá hrabat v drobnostech“.

Reklama

Doporučované