Hlavní obsah

Pracoval pro Obamu, ale grafiku umí vytvořit i pro vojenskou operaci z druhé světové

Rozhovor se světovým grafikem Pavlem Fuksou.Video: Mikuláš Pejcha, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přestože pracoval téměř pro všechny velké firmy na světě, najde si čas třeba na tvorbu hudební grafiky pro české kapely. Seznamte se s grafikem Pavlem Fuksou.

Článek

„Mě hrozně zajímá a baví, že můžu nějaké delší sdělení nebo delší věc, která mě při tvorbě kampaně či plakátu napadne, srozumitelně sdělit jednoduchou grafickou zkratkou,“ zamýšlí se grafik Pavel Fuksa.

Jeho díla totiž doslova překypují kreativitou. V jednoduchém grafickém stylu, jenž je inspirován třeba knižními ilustracemi nebo poctivou grafikou minulého století, dokáže odvyprávět dlouhý příběh pouhým obrázkem. To se hodí třeba nadnárodním korporacím nebo světovým politikům. Prestižní časopis Lürzer's Archive jej opakovaně zařadil mezi 200 nejlepších grafiků světa.

„K těm největším z největších jsem se dostal tak, že jsem dělal na pěkných kampaních u nás v Čechách, vedle toho jsem tvořil své věci, které jsem strkal do portfolia a toho si začaly všímat větší a větší firmy,“ přibližuje svůj příběh Pavel Fuksa.

Často totiž pracuje na vlastních projektech, které jsou nejen srozumitelné, ale také dost vtipné a chytré. Díky tomu si získají patřičnou pozornost veřejnosti.

„Tohle jsem si udělal jen tak sám pro sebe, takovou legrácku. Udělal jsem sérii šestnácti poštovních známek s typickými výjevy z české politické kultury, které se týkají pana prezidenta. Tak tady je třeba nejnovější drink, becherovka s lipovým listem,“ říká s vážnou tváří a úsměvem v očích grafik Pavel Fuksa.

Poslední dobou se také výrazně věnuje grafice k hudebním dílům, za příklad dává třeba CD Nèra Scartche.

„Hudební věci mě hodně baví. Ať už to jsou CD, LP nebo plakáty. Nèro za mnou přišel s tím, že se mu hodně líbí moje věci a jestli bych mu udělal vizuál nového cédéčka, ale že k tomu má fotky. Takže jsem je vzal a domaloval tak, aby se víc vztahovaly k té konkrétní písničce,“ popisuje kreativní proces Pavel Fuksa.

I na poli grafiky k hudebním dílům sbírá ocenění. Tři roky po sobě získal v této kategorii tuzemskou cenu Megaton. Ne vždy je však na straně soutěžících. Díky zahraničním zkušenostem a práci pro exkluzivní klienty také zasedá v porotách rozličných soutěží.

Pořad Slavní sledujte každý všední den v 10:30 a v 18:45 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod najdete ZDE.

Reklama

Doporučované