Hlavní obsah

Pracujte z domova, vyzvala vláda. Nařídit to nejde

Foto: Facebook Ministerstva zdravotnictví

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Advokáti se shodují, že nařízení vlády, aby zaměstnanci pracovali z domova - tam, kde je to možné - je velmi neurčité.

Článek

Když ministr zdravotnictví Roman Prymula (za hnutí ANO) v pondělí oznámil, že se zakáže lidem v noci vycházet, zmínil i další opatření kvůli nárůstu počtu nakažených koronavirem.

Šlo o nařízení či spíše výzvu soukromým firmám i státním organizacím, aby jejich zaměstnanci pracovali z domova. V usnesení, které zveřejnila vláda, je dodatek, že takzvaný home office má být nařízen všude, kde to vzhledem k druhu práce a podmínkám lze.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pro Seznam Zprávy uvedl, že usnesení bylo zformulováno maximálně tak, jak to umožňuje legislativa. „Podle odborníků na pracovní právo nemůže vláda home office nařídit,“ vysvětlil Hamáček.

Podle Prymuly by zhruba 70 procent lidí mělo zůstat doma. Rozhodnutí ale bude - jak dále řekl ministr - na vedení firem.

„Je to takhle, protože home office stojí firmy peníze. Není zadarmo. Platí kanceláře, připojení a ti lidé mají obrovský pokles výkonnosti. Stát nechce platit kompenzace, tak to dělá touto cestou,“ řekl Seznam Zprávám advokát Václav Vlk.

A podobný názor mají i další. Třeba advokát Lukáš Trojan prohlásil, že nařízení - tak, jak je napsané - není vymahatelné.

„Nedokážu si představit, jak bude někdo arbitrovat, zda zaměstnavatel v daný čas potřebuje zaměstnance na pracovišti či jinde, nebo zda může být doma,“ uvedl Trojan s tím, že jde spíše jen o apel vlády.

Také podle advokáta Tomáše Pelikána jde o natolik pružné ustanovení, že jej nemusí dodržovat nikdo.

„Krizové opatření nařizující práci na dálku je velmi neurčité, když zjevně ani jinak legislativně technicky napsat nejde. To vládě nelze vyčítat. Zaměstnavatelé mohou v zásadě vždy tvrdit, že vzhledem k charakteru a provozním podmínkám nelze práci vykonávat v místě bydliště,“ uvedl další advokát Tomáš Němec.

Podle Vlka by se právníci, kteří vládní opatření připravují, měli při jejich sepisování inspirovat v Rakousku nebo Německu. „Na druhou stranu, tady adresát tu normu nechce akceptovat, takže bude těžko vynutitelná. Vláda promrhala důvěru i těch, kteří se pandemie bojí,“ prohlásil Vlk.

K tomu, aby zavedli home office, vyzvala zaměstnavatele také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Napsala mimo jiné firmám, aby vedle nařízené práce z domova také zaměstnance rozdělili do skupin. Tak, aby provoz - v případě karantény - mohly společnosti zajistit zbytkem svým pracovníků. Což je opatření, které už řada firem dříve udělala.

„Domnívám se, že nedůslednost a liknavost v dodržování těchto opatření v této době nejsou namístě a ‚švejkování‘ není známkou hrdinství, ale nezodpovědnosti,“ uvedla Maláčová dále v dopise.

Někteří zaměstnavatelé jí pak dali na sociálních sítích najevo, co si o doporučeních devětatřicetileté ministryně myslí.

Reklama

Doporučované