Hlavní obsah

Praha 1 mění vedení. Starostou je Hejma, který se dohodl s TOP 09, ODS a ANO

Přenos z jednání zastupitelstva na Praze 1, které hlasuje o novém vedení městské části.Video: Praha 1, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Na Praze 1 vznikla nová koalice. Zůstává v ní formace My, co tady žijeme, zbytek se obmění. Novým starostou se stal Petr Hejma (STAN).

Článek

Praha 1 má novou koalici. Staronovým starostou městské části se stal Petr Hejma (STAN). Zastupitelský klub My, co tady žijeme rozšířili zastupitelé TOP 09. Spolu s ODS a ANO tak mají těsnou většinu 13 z 25 křesel. V paláci Žofín podepsali koaliční smlouvu, na jednání zastupitelstva byl potom hlasováním zastupitelstva pověřen vedením schůze nastupující starosta Hejma místo Čižinského.

Po čtyřech hodinách jednání zastupitelstvo odvolalo Pavla Čižinského a jeho radní z funkce, po desáté hodině večer byl starostou zvolen Hejma.

Podle dohody se stal prvním místostarostou Petr Burgr (KDU-ČSL), místostarostkou Eva Špačková (ODS), radními Michal Caban (Iniciativa občanů) pro resort památkové rezervace, Michal Bureš (ODS) pro dopravu a životní prostředí, Jan Votoček (TOP 09) pro finance, hospodaření a privatizaci a Karel Procházka (ANO 2011) pro cestovní ruch a podnikání.

Čižinský na začátku mimořádné schůze uvedl, že členové nové koalice reprezentují staré pořádky, které označil za rakovinu v podobě korupce a klientelismu.

„Myslím, že dnešní den jasně dokazuje, že my jsme tu korupci skutečně nepřipouštěli a že jsme byli skutečně nepohodlní,“ uvedl.

Připomněl také, že někteří členové nového vedení čelí trestnímu stíhání v souvislosti s privatizací bytů v minulém volebním období. Zástupci nové koalice podobnou rétoriku opakovaně odmítli s tím, že důvodem změny koalice je nekompetentnost dosavadního vedení.

Podpořit Čižinského přišli mimo jiné senátoři Marek Hilšer, Václav Hampl a Ladislav Kos nebo předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Za novou koalici se v posledních dnech postavila vedení celopražského STAN a TOP 09, naopak Piráti a Praha Sobě výměnu kritizovali.

Michálek vystartoval na falešného piráta

Poslanec Jakub Michálek, který přišel podpořit své golegy, na sebe chvíli po zahájení vyhroceného jednání strhl pozornost, když vystoupil proti muži s cedulí „Stydím se za tebe, Pavle – Pirátská strana“. Předseda poslaneckého klubu Pirátů muže s cedulí vyzval, aby se přestal vydávat za člena Pirátů, což vyvolalo nevoli u podporovatelů ODS a TOP 09. Muž nechtěl prozradit své jméno, pouze řekl, že Piráty volil. Po chvíli ceduli schoval a odešel.

Hejma před Vánoci inicioval vypovězení koaliční smlouvy. Zdůvodnil to špatným fungováním úřadu pod vedením starosty Čižinského a názorovými neshodami, odvolával se přitom i na otevřený dopis radního za Piráty Davida Bodečka, který v listopadu kritizoval fungování radnice. Praha 1 Sobě v čele se starostou Pavlem Čižinským, Piráti i Zelení přitom v koalici chtěli pokračovat.

Končící koalice uskupení Praha 1 Sobě, Piráti, My, co tady žijeme a Zelená pro jedničku se ostře vymezovala proti předchozímu vedení radnice, které symbolizoval starosta za TOP 09 Oldřich Lomecký. Kvůli údajně nevýhodné privatizaci bytů jsou desítky tehdejších zastupitelů trestně stíhány. Někteří z nich teď mají znovu zasednout v koalici, Hejma to ale jako překážku nevidí.

„V politice je to obvyklý způsob vyřizování účtů,“ řekl pro Seznam Zprávy Hejma o trestním stíhání. „Lomecký odešel a TOP 09 je čistá, na straně ODS dochází také k obrodě.“

Řada názorových neshod

Hejma má k pravicové formaci TOP 09, ODS a ANO blízko dlouhodobě. Jako člen ODS byl ostatně od roku 2006 do roku 2009 starostou Prahy 1, než podlehl převratu tehdejšího kolegy Filipa Dvořáka. Se zbytkem koalice se neshodne na řešení privatizace bytů, automobilové dopravy nebo budoucnosti Nemocnice Na Františku. Další názorové neshody popisují i zástupci končící koalice.

„Vždycky jsme měli neshody v tom, jak regulovat zahrádky a jejich otevírací dobu, tržiště, turistické autobusy nebo s čím vycházet vstříc developerům, ať už se jedná o Crestyl, Pentu nebo V Invest,” řekl pro Seznam Zprávy radní Petr Kučera ze Strany zelených.

Podobně popsal situaci jeden z Pirátů Prahy 1 Tomáš Raiter.

„Bohužel musím potvrdit, jako člen čtyř komisí, že Petr Hejma skutečně nespolupracoval na změnách ve prospěch občanů Prahy 1,“ uvedl Raiter v diskusi s Hejmovým kolegou ze STAN Petrem Hlubučkem na jeho facebookovém profilu.

Jako druhý důvod pro ukončení spolupráce Hejma uvádí špatně fungující městský úřad. Po volbách došlo k výměně některých úředníků, i podle radního pro majetkovou a bytovou politiku Davida Bodečka (Piráti) se proto radnice potýkala s organizačními problémy. Bodeček proto uvažoval o odchodu z rady, nakonec ale podpořil fungování koalice na dosavadním půdorysu. Podle Kučery je fungování úřadu pouze zástupným problémem.

„Řízení úřadu, řízení jednotlivých gescí, to jsou všechno řešitelné věci, které se dají dohodnout. Ale vůle dohodnout se ze strany Petra Hejmy chyběla,“ říká Kučera.

Čižinského úředníci z Letné

Hejmovi leží v žaludku především úředníci, kteří takříkajíc přišli za Čižinským z Prahy 7. Především je to vedoucí ostře sledovaného Oddělení hospodářské správy Prahy 1 Laura Kopecká, bývalá vedoucí Oddělení péče o veřejný prostor a podporovaného zaměstnávání Prahy 7.

„Co se týče paní Kopecké, tak tam všechno proběhlo podle pravidel, s výběrovým řízením a tak dále,“ říká Kučera. „Vůči předchozímu vedení hospodářské správy byly velké výhrady, probíhaly tam velmi nestandardní věci včetně toho, že si bývalý šéf koupil antiradar do auta za radniční peníze. Není v tom tedy nic nestandardního a předpokládám, že až pan Hejma nastoupí do úřadu, tak si tam přivede lidi, kterým věří a se kterými už spolupracoval. Já mu to vytýkat nebudu, každý potřebuje blízké spolupracovníky,“ dodává.

Na radnici jsou i další lidé z Prahy 7, například Richard Biegl v komisi pro územní rozvoj nebo Kamil Mareš v komisi obecního majetku. Oba jsou přitom zastupiteli ve vedlejší městské části. Komise jsou ovšem poradními orgány, které se scházejí poměrně zřídka, typicky jednou nebo dvakrát do měsíce. Formálně angažování politiků z jiných městských částí nic nebrání.

Další Hejmovou výtkou je údajné účelové přepisování trvalého bydliště členů Praha 1 Sobě před volbami. V Praze jde o dlouhodobý problém, se kterým se potýká velká část politických uskupení. Mnoho stran má před volbami potíže vůbec zaplnit kandidátní listy členy s bydlištěm v dané městské části. Lidé se také z nejrůznějších důvodů stěhují nebo dojíždějí za prací, často jsou proto aktivní ve čtvrtích, kde nemají trvalé bydliště. Mezi pražskými politiky proto platí nepsané a často porušované pravidlo, že se na skutečné bydliště politických konkurentů neupozorňuje. Máslo na hlavě by totiž měla významná část politických uskupení.

Kromě všech těchto výhrad se Hejma s Čižinským navzájem obvinili z toho, že jim jde za každou cenu o místo starosty. A že sami na funkci nelpí.

„Já už jsem si starostovský řetěz užil mezi lety 2006 a 2009, fotku pro vnoučata mám,“ říká Hejma.

A podobně se vyjádřil i Čižinský.

„Já na funkci nechci lpět. Pokud bude jasný požadavek, že se koalice zachrání za situace, že já nebudu starostou, představit si to dokážu. Změna by musela dávat smysl, ale pan Hejma to být nemůže,“ citoval na začátku ledna Čižinského Deník N.

Například i Piráti ale přiznávají, že Praha 1 Sobě žádného jiného kandidáta nenabídla. Obě strany sporu se tak pouze obviňují z toho, že u opačného tábora chyběla vůle k jednání o udržení současné koalice.

Reklama

Doporučované