Hlavní obsah

Praha 1 zpřísnila podmínky pro krátkodobé ubytování v bytech

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zástupci první městské části ve společenstvích vlastníků jednotek (SVJ) jsou nyní povinni vždy při hlasování na shromáždění SVJ dávat přednost oprávněným zájmům vlastníků.

Článek

Tedy upřednostňovat zájmy vlastníků, kteří v domě trvale bydlí, před zájmy vlastníků, kteří své byty krátkodobě pronajímají. Na návrh Výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života to schválili zastupitelé. Městská část Praha 1 to dnes oznámila ČTK.

„Zástupci Prahy 1 tak budou v SVJ, v nichž je naše městská část jedním ze spoluvlastníků, hlasovat v otázce krátkodobého ubytování v bytech pro takové varianty usnesení, které podpoří možnost krátkodobé ubytování v daných domech zakázat, případně co nejvíce ztížit anebo zatížit co nejvyššími poplatky,“ uvedla předsedkyně Výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života MČ Praha 1 Bronislava Sitár Baboráková.

Pomůže to podle ní zejména těm SVJ, kde mají s krátkodobým ubytováním dlouhodobé starosti a kde jsou trvale bydlící vlastníci bytů omezováni na svých právech na klidný život klienty jiných vlastníků, kteří své byty krátkodobě pronajímají. Zejména jde o rušení nočního klidu, nepořádek, ničení majetku ve společných částech domu, ztrátu soukromí a bezpečí. Majitelé krátkodobě pronajímaných bytů často nekomunikují nebo dokonce nebydlí v ČR.

Jde o další z cest, kterými chce vedení městských částí dosáhnout regulace krátkodobého ubytování. Nejvíce lidí využívá krátkodobé ubytování v Praze, v níž se podle odhadů k těmto účelům v době před koronavirem využívalo kolem 11.500 bytů. Podle údajů společnosti AirDNA ale počet bytů ke krátkodobému nájmu, zejména typu Airbnb, na pražském trhu od března do konce loňského roku klesl o 45 procent na 6216.

Platformy jako Airbnb čelí nejen v ČR kritice z různých důvodů, nejčastějšími argumenty pražských kritiků je negativní vliv na dostupnost bydlení v metropoli a fakt, že si na chování hostů bytů mnohdy stěžují stálí obyvatelé domů.

Reklama

Související témata:

Doporučované