Hlavní obsah

Praha 10 plánuje studii okolí radnice, bude ji rekonstruovat

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedení Prahy 10 chystá kromě rekonstrukce svojí radnice ve Vršovické ulici za zhruba miliardu korun úpravy jejího okolí. Má v plánu vypsat architektonicko-urbanistickou soutěž na celou oblast sahající od úřadu k centru Eden.

Článek

Studie by měla zahrnovat i návrh řešení chátrajícího kulturního domu, o kterém stále nebylo rozhodnuto, zda ho radnice opraví, nebo nechá zbourat. „Území chápeme jako přirozené centrum Vršovic,“ uvedl místostarosta městské části Martin Valovič (ODS). Dodal, že na soutěži bude městská část spolupracovat s Českou komorou architektů.

Na území za kulturním domem Eden, který je již 17 let zavřený a chátrá, by podle něj mohla vyrůst nová bytová výstavba. Před obchodním centrem bude od pondělí na měsíc umístěn kontejner, kde budou zástupci městské části sbírat podněty obyvatel.

Rekonstrukce radnice by podle starostky Renaty Chmelové (Vlasta) měla být hotova v roce 2024 a bude zahrnovat opravu exteriérů i interiérů rozsáhlého komplexu ze 70. let. Do toho se podle zástupců městské části 30 let téměř neinvestovalo a nyní je v žalostném technickém stavu. Podle místostarosty Martina Sekala (ODS) do suterénů budov zatéká, ve špatném stavu je elektroinstalace a chybí vzduchotechnika, takže v letních měsících teplota v kancelářích výrazně převyšuje 30 stupňů.

Náklady na rekonstrukci chce radnice financovat jednak již schválenou dotací od Ministerstva životního prostředí ve výši 219 milionů korun a pak půlmiliardovou bezúročnou půjčkou od pražského magistrátu. Tu už odsouhlasili i radní a ve čtvrtek o ní diskutovali zastupitelé hlavního města, finální rozhodnutí však zatím nepadlo. Podle Sekala počítá rekonstrukce také například s využitím dešťové vody nebo fotovoltaickými panely na střeše. Úspory na provozu by po rekonstrukci měly dosáhnout desítek milionů ročně, dodal místostarosta.

V době rekonstrukce bude muset být úřad uzavřen, takže se úředníci budou muset dočasně stěhovat. „A to v druhé polovině roku 2021. V tuto chvíli probíhá otevřené výběrové řízení na náhradní prostory,“ řekl Sekal.

Minulá vedení Prahy 10 zvažovala různé varianty, jak situaci s budovou řešit. Nejprve vznikl plán postavit novou radnici za odhadovanou cenu 775 milionů korun, občanská sdružení a opozice ale tehdy projekt odsoudily jako předražený a nakonec z něj sešlo. Poté se zvažoval přesun radnice do nevyužívané strašnické školy. Nakonec městská část v minulém volebním období rozhodla o rekonstrukci současné budovy.

Reklama

Doporučované