Hlavní obsah

Praha 3 chce zbourat školku v Jeseniově a postavit místo ní novou

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice Prahy 3 plánuje zbourat školku v Jeseniově ulici a na jejím místě postavit novou. ČTK to řekl starosta městské části Jiří Ptáček (TOP 09), podle kterého je na tom nynější budova staticky špatně.

Článek

Úřad nyní podle něj nechá připravit projekt, který by měl být hotový příští rok. Podle záměru, který schválili radní městské části, vyjde novostavba nejméně na 100 milionů korun a hotova by mohla být nejdříve v roce 2024.

V Jeseniově ulici jsou dvě školky, bourat se má ta v horní části ulice. Podle starosty byla postavena v 60. nebo 70. letech minulého století. „Školka je teď ve stavu, že je neperspektivní ji udržovat a opravovat, protože má velké problémy se základy,“ vysvětlil.

Nově postavené zařízení by mělo být podle Ptáčka se šesti třídami větší než nynější školka, která má třídy čtyři. „Přibývají nám mladé rodiny a i v lokalitě kolem Jeseniovy bude výstavba, takže my tu kapacitu potřebujeme posílit,“ řekl. Podle schváleného záměru má být součástí nové stavby také kuchyň zajišťující jídla navíc i pro okolní školky.

Další školská zařízení by měla vzniknout také v blízkém areálu Nákladového nádraží Žižkov, kde plánuje několik developerských firem výstavbu. V samotné funkcionalistické budově nádraží by podle dosavadních informací měla být mimo jiné i základní škola. Město nyní pro areál dokončuje územní studii, hotova by mohla být do konce roku.

Minulé vedení Prahy 3 nechalo v roce 2016 zbourat kvůli špatnému stavu mateřskou školu Buková na Jarově, což tehdy vyvolalo odpor místních obyvatel a rodičů dětí, které zařízení navštěvovaly. Vedení radnice i přes protesty rozhodlo o demolici budovy a stavbě nové. Ta byla otevřena loni a vyšla na 100 milionů korun. Původně tam měly být jesle, ale nakonec radnice v budově opět zřídila mateřskou školu.

Zejména okrajové části Prahy si v posledních letech stěžují na nedostatek míst ve školkách a základních školách, nedostatek míst je nicméně i v centrálnějších částech metropole, kde se staví byty. V Praze je podle rejstříku Ministerstva školství 400 zařízení pro předškolní vzděláváni.

Reklama

Související témata:

Doporučované