Hlavní obsah

Praha 1 plánuje letos hospodařit s více než miliardovými výdaji

Foto: Prague City Tourism

Ilustrační foto.

Reklama

Praha 1 plánuje v letošním roce hospodařit s příjmy 805,3 milionu a výdaji 1,05 miliardy korun. Rozdíl pokryje převodem nevyčerpaných peněz z loňského roku a 76,7 milionu korun má jít z rezerv.

Článek

Rozpočet schválili zastupitelé městské části. Opozice kritizovala fakt, že radnice pro zajištění vyrovnaného hospodaření musela sáhnout do rezerv. Na loňský rok měla první městská část schválený rozpočet s příjmy asi 847 milionů a s výdaji ve výši zhruba jedné miliardy korun.

Návrh rozpočtu počítá s běžnými výdaji 781,3 milionu korun a na investice má jít 266,5 milionu. Například asi 88,7 milionu korun se má vydat na úpravy parků, investice do školství pak mají dosáhnout částky přibližně 49,9 milionu. Zhruba 30,5 milionu by mělo zamířit do rekonstrukcí bytů v majetku radnice. Velkou část peněz v rozpočtu tvoří zatím nevyčerpané peníze původně plánované na loňský rok, celkově se z roku 2020 podle schváleného dokumentu převádí více než čtvrt miliardy korun.

Opoziční zastupitel Petr Kučera (Zelení) kritizoval fakt, že do rozpočtu jsou zapojeny peníze z rezervních fondů, ve kterých jsou zejména příjmy z předchozích privatizací bytů. Návrh rozpočtu podle něj navíc nebere v příjmové stránce v potaz epidemii koronaviru a výpadek turismu. „Pokud je na začátku roku předkládán rozpočtový schodek ve výši 76 milionů a příjmy z turismu se během roku nerozjedou, tak na konci roku může schodek rozpočtu činit 200 milionů. Utracena tak bude asi čtvrtina rozpočtové rezervy,“ uvedl Kučera. Projekty, na které mají peníze z rezervy jít, přitom podle něj nejsou urgentní.

Podle zástupce tajemníka městské části pro finance Zdeňka Kovaříka situace zřejmě nebude tak špatná. Dodal, že peníze z rezerv se do rozpočtu účetně zahrnují každý rok, například loni to bylo 92 milionů korun. Peníze se však podle něj nakonec podařilo najít jinde, a to s výjimkou roku 2014 pokaždé za posledních deset let. „Proto nám ta částka naspořená z minulých let neklesá,“ řekl.

Schválený rozpočet Prahy 1 na loňský rok počítal s podobnými příjmy a výdaji. Finální bilance v závěrečném účtu, který se obvykle schvaluje kolem poloviny následujícího roku, se však pravděpodobně bude lišit. Je běžné, že ve schválených rozpočtech se provádějí úpravy prostřednictvím rozpočtových opatření, často se také například nevyčerpají peníze určené na investice, což je podle výše převodů z loňského roku i případ loňského hospodaření Prahy 1.

V první městské části, která zahrnuje centrum Prahy, od loňského ledna vládne koalice My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), ODS, TOP 09 a ANO. Prvně zmíněné uskupení je jedinou stranou, která zůstala z původní koalice vedené odvolaným starostou Pavlem Čižinským (Praha 1 Sobě). Praha 1 Sobě, Piráti a Zelená pro jedničku jsou nyní v opozici. Novým starostou se stal dosavadní první místostarosta Petr Hejma (STAN).

Reklama

Související témata:

Doporučované