Hlavní obsah

Praha chce změnit partnerství s Pekingem, ministr Petříček je proti

Primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Reklama

Politiku jedné Číny zastává Česká republika kontinuálně od sametové revoluce, uvedl ministr zahraničí.

Článek

Vedení hlavního města chce ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstranit článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu. Shodli se na tom zástupci pražské koalice složené z Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL). Podle politiků byl Praze článek vnucen a ve smlouvě mezi dvěma městy je zcela nadbytečný. Pokud záměr schválí rada, primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zahájí jednání o úpravě smlouvy. Pokud by protistrana odmítla, ve hře je i její úplné vypovězení. To by muselo schválit zastupitelstvo.

Radní na dnešním zasedání zatím o záměru nehlasovali, protože podle Hřiba ještě není formálně připraven. Vedení města by ho chtělo schválit do konce ledna. Pokud se tak stane, dostane primátor mandát zahájit jednání se zástupci Pekingu o úpravě, což by se mělo stát do června. Pokud by v jednání neuspěl, o dalším postupu by rozhodovali zastupitelé a zástupci koalice se nebrání ani úplnému ukončení partnerství s čínskou metropolí.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) serveru Deník N řekl, že pokud dojde ke změně smlouvy, vláda se od takového kroku distancuje. „Politiku jedné Číny zastává Česká republika kontinuálně od sametové revoluce, plně v souladu s oficiální politikou EU a USA,“ uvedl ministr. Připustil však, že smlouva byla uzavřena mezi Prahou a Pekingem, ne mezi státy, a proto do ní ministerstvo zahraničí nemůže zasahovat a má pouze konzultativní roli.

Smlouvu s Čínou město pod vedením Adriany Krnáčové (ANO) podepsalo v roce 2016. Zakotvuje kulturní a hospodářskou spolupráci mezi oběma městy. Právě kvůli třetímu článku smlouvy, hovořícímu o politice jednotné Číny, smlouva sklidila vlnu kritiky. Tehdejší vedení svůj podpis obhajovalo i tím, že Peking článkem podmiňoval plánované zapůjčení pandy do pražské zoo.

Zapůjčení zvířete se zatím neuskutečnilo a podle nového vedení Prahy není tak podstatné. „Za Prahu Sobě jsme si jisti, že lidská práva jsou více než panda v zoo,“ řekl na tiskové konferenci lídr uskupení Jan Čižinský. „Politika TOP 09 je dlouhodobě v duchu Václava Havla, to znamená v duchu lidských práv,“ přidal se předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Dodal, že článek je nadbytečný a servilní. Podobně se vyjádřila radní Hana Marvanová (STAN/Spojené síly), podle které článek v zásadě znamená podporu autoritářského režimu v Číně.

Primátor Hřib doplnil, že například v podobné smlouvě se Šanghají žádný takový článek není. Dodal, že město také nechává na základě varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost prověřit, zda úřad využívá technologie čínských firem Huawei a ZTE. Magistrát již uvedl, že s výjimkou několika služebních telefonů zařízení od firem nepoužívá. Primátor dnes řekl, že analýzu rozšířil i na městské společnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované