Hlavní obsah

Praha má potíže s další stavbou. Strahovský tunel je nebezpečný

Strahovský tunel má vážné nedostatky.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stavbu, která navazuje na známý tunel Blanka, čeká kompletní rekonstrukce, protože nesplňuje ani minimální bezpečnostní požadavky.

Článek

Po spadlé lávce v Troji nebo komplikacích s rekonstrukcí Libeňského mostu bude teď vedení Prahy řešit problémy s další velkou a drahou stavbou – se Strahovským tunelem.

Významnou dopravní spojku, která navazuje na tunel Blanka a spojuje pražský Smíchov se Střešovicemi, čeká kompletní rekonstrukce.

Přestavbu zhruba dvoukilometrový tunel potřebuje, protože trpí vážnými nedostatky. Zazněly při nedávném jednání na pražském magistrátu, kde úředníci, policisté, záchranáři nebo zástupci dopravního podniku řešili, jestli skrz tunel povede autobusová linka.

Proč v Praze spadla trojská lávka:

Uzávěrka Sabiny Slonkové. Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Závěr podle zápisu z této schůze, který Seznam získal, byl jednoznačný. Provoz autobusů skrz tunel by nebyl bezpečný. Nedoporučili ho ani policisté, ani záchranáři. Například v případě nehody by v něm byl zásah a následná záchrana zraněných velice ztížená.

„Strahovský tunel nesplňuje aktuální bezpečnostní požadavky, a to ani minimální bezpečnostní požadavky definované Evropskou unií od roku 2004 a navazující legislativou České republiky z roku 2009,“ prohlásil na jednání Pavel Šourek ze společnosti SATRA.

Tato firma provádí v tunelu pravidelně kontroly pro Technickou správu komunikací (TSK), která je správcem Strahovského tunelu. Některé závady byly odstraněny při poslední rekonstrukci vzduchotechniky.

„Řada závažných nedostatků z hlediska bezpečnosti – vybavení, hydranty, vzdálenosti, přístupnost a stav propojek, nouzové chodníky, chybějící rozhlas – však přetrvává,“ uvedl Šourek. Policisté pak mimo jiné doplnili, že v tunelu není ani dostatek kamer.

I přes zmíněné nedostatky je podle mluvčí TSK Barbory Liškové tunel provozuschopný bez omezení.

To, že Strahovský tunel je zastaralý, připouští však i náměstek primátorky Petr Dolínek. „Stavěl se ještě v době, kdy platily jiné normy,“ uvedl.

„Za celou dobu provozu zde nedošlo k žádnému závažnému incidentu, nicméně příprava a následná rekonstrukce je rozhodně namístě,“ doplnil Dolínek.

Opravu tunelu v současné době připravuje TSK. „Nyní se připravuje soutěž na projektanta, který navrhne rozsah a způsob opravy,“ sdělila Lišková.

Z toho důvodu zatím není známo, kdy rekonstrukce začne a kolik bude stát. Před opravou tunelu se bude například ještě vyměňovat osvětlení.

Reklama

Doporučované