Hlavní obsah

První přiznání z magistrátu. Lávka byla neopravitelná, že spadne, jsme nemohli odhalit

Kdo za to může? Vysvětlují to politici z magistrátu a jejich úředníci.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Nemohu říct, že nikdo nepochybil, ale neměli jsme indicie, uvedl ředitel Technické správy komunikací.

Článek

Čtyřiadvacet hodin poté, co se zřítila nad Vltavou v Praze betonová lávka mezi Císařským ostrovem a Trojou, přišel magistrát s prvním vysvětlením, jak se neštěstí stalo a kdo za něj nese odpovědnost.

Náměstek primátorky Petr Dolínek uvedl, že lávka byla neopravitelná, ale zároveň uvedl, že za její pád nikdo nemůže. Nedalo se prý odhalit, že její stav už je tak špatný, že by mohla spadnout.

Také pražská Technická správa komunikací, která měla stav lávky (tak jako pražských mostů) na starosti, nemyslí, že by kvůli havárii měl někdo přijmout osobní odpovědnost. 

„Nemůžu říci, že žádný z mých zaměstnanců nepochybil, ale neměli jsme indicie, že by tam byl jakýkoli problém,” uvedl ředitel správy Petr Smolka. „Lávka nebyla v dobrém stavu, ale nebylo to v havarijním stavu,” dodal.

Řekl také, že v roce 2015 byla zaktualizována studie, podle níž měla lávka životnost ještě čtyři roky. Nejpozději v roce 2020 by musela být nahrazena. 

Lávka byla podle náměstka primátorky Dolínka on-line kontrolována, o jejím pohybu přicházela pravidelná hlášení. Poslední přišlo v sobotu ve 13 hodin 16 minut, očekávaná zpráva ve 13 hodin 18 minut už nepřišla.  

V tu chvíli se lávka zřítila, byli na ní čtyři lidé, kteří utrpěli zranění. Dva z nich vážná. Magistrát uvedl, že je odškodní.

Případ převzali policisté.

Vyjádření politiků magistrátu a úředníků Technické správy komunikací můžete sledovat v kompletním záznamu z tiskové konference v úvodu tohoto článku.

Video: Jak to včera vypadalo na místě nehody

Pád trojské lávky očima hasičského záchranného týmu hlavního města Prahy.

Reklama

Doporučované