Hlavní obsah

Praha má ve sporu o stamilionovou zakázku dalšího silného soupeře

Bývalá šéfka pražského hnutí ANO vyrazila do bitvy proti Praze.Video: Nohl Radek

 

Reklama

O Radmile Kleslové je na pražském magistrátu znovu slyšet. Ve sporu o veřejné osvětlení v hlavním městě jde proti spolustraníkům z ANO.

Článek

Loni v lednu rezignovala Radmila Kleslová na post starostky na Praze 10 a opustila tak poslední z veřejných peněz placenou funkci. Teď je o ní na pražském magistrátu znovu slyšet.

Kleslová, která se živí jako advokátka, vstoupila do sporu o stamilionovou zakázku. Začala, jak Seznamu potvrdilo několik lidí z vedení Prahy, spolupracovat s firmou Eltodo. V tomto případě nejde o zajištění právních služeb, ale o lobbing.

Společnost Eltodo se osmnáct let starala o veřejné osvětlení v hlavním městě. Před koncem loňského roku ale radní rozhodli, že s Eltodo smlouvu neprodlouží. A spor mezi firmou a Prahou odstartoval.

Advokátka, která ovlivňovala dění v Praze

Eltodo si již dříve najala právnické eso: kancelář Radka Pokorného. Do médií za firmu mluví Vladimír Bystrov z Bison & Rose.

A Bystrov říká, že se Eltodo bude proti postupu Prahy bránit. „Proti nezákonnému postupu Prahy se budeme bránit všemi legálními prostředky, a pokud to bude nutné, tedy i cestou soudního sporu," uvedl Bystrov.

Kleslová se o své práci s novináři bavit odmítá. „Jsem advokátka. Já se nemohu vyjadřovat vůbec k žádným klientům a já se nemohu ani vyjadřovat, kdo jsou moji klienti,“ prohlásila Kleslová.

Třeba pražský radní Karel Grabein Procházka, který je stejně jako Kleslová z hnutí ANO a má na magistrátu kauzu Eltodo na starosti, odmítl, že by na něj jakkoliv tlačila.

Mocná elektrotechnická firma, kterou nyní zastupuje, začala v éře ODS v Praze vedle veřejného osvětlení provozovat třeba i semafory nebo v některých městských částech systém parkovacích zón.

Video: Byl to jen útok na mě, řekla rok po svém pádu Kleslová

Před pěti roky společnost změnila majitele. Poté se však také vyměnilo vedení magistrátu, což mělo dopad i pro firmu Eltodo. Praha jí chtěla dávat stále méně peněz. Až ji nakonec od finančního toku odstřihla.

Eltodo tak nyní má dalšího vlivného spojence. Kleslová byla dříve označována za pravou ruku šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Předloni na podzim ale musela na všechny funkce rezignovat.

Z politického vrcholu odešla po zveřejnění informací, že má lukrativní smlouvy se státními či polostátními firmami, jakými jsou ČEZ nebo České dráhy. Tyto případy řešila policie i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Porušení zákona ale nezjistily.

„Nebyly shledány důvody pro zahájení správního řízení, v němž by mohla být uložena sankce,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Dnes je Kleslová pouze řadovou zastupitelkou za hnutí ANO na Praze 10 a říká, že se vrátit do vrcholné politiky už nechce.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl o Eltodo.

Reklama

Doporučované