Hlavní obsah

Praha navýší o 45 milionů základní jmění PCT na 111 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát navýší základní jmění městské firmy Prague City Tourism (PCT) o 45 milionů korun na celkových 111 milionů. Základní jmění bude navýšeno úpisem 45 tisíc akcií. Schválili to pražští radní.

Článek

Předseda představenstva PCT František Cipro řekl, že navýšení kapitálu má zajistit bezproblémový provoz památek a pomoci tak překonat problémy spojené s pandemií covidu-19. Turismus patří mezi nejpostiženější odvětví.

„Navýšení základního kapitálu je v této nepříznivé době způsobem, jak zajistit bezproblémový návštěvnický provoz památkových objektů, které má společnost ve správě. Tržby na těchto objektech stále nedosahují ani 20 procent ve srovnání s rokem 2019. Navýšení v žádném případě není nástrojem na pokrytí provozní ztráty, ale způsobem, jak překlenout problémy s cash-flow,“ řekl Cipro.

Pokud má PCT podle Cipra v budoucnu generovat pro město finanční prostředky ze správy památek, potom je prý nezbytné jejich provoz v nynější době nepřerušit. Základní jmění bude navýšeno úpisem 45 tisíc kusů listinných akcií a budou upsány peněžitým vkladem. „Akcie budou upsány bez veřejné nabídky předem určeným zájemcem, a to jediným akcionářem společnosti, kterým je hlavní město Praha,“ píše se v dokumentu schváleném radními.

Kvůli pandemii covid-19 v Praze poklesl počet turistů. Město proto letos i loni podpořilo turistický ruch dohromady více než 120 miliony korun. Praha spustila kampaň V Praze jako doma, která do hlavního města lákala především tuzemské turisty. Oba roky akce přilákala do města desítky tisíc převážně tuzemských turistů. Nyní PCT spustila digitální kampaň zaměřenou na turisty z ciziny.

PCT se stará o Staroměstskou radnici, Petřínskou rozhlednu, bludiště na Petříně, Prašnou bránu, Malostranskou a Staroměstskou mosteckou věž, Svatomikulášskou městskou zvonici a Novomlýnskou vodárenskou věž. Fungování PCT ovlivnila pandemie covidu-19, respektive vyhlášené lockdowny. Při nich musely být uzavřeny všechny památky. Společnost tak přišla o zisk ze vstupného.

PCT vznikla k 1. červenci 2018. Představitelé města tehdy uváděli, že společnost si na sebe vydělá a nebude potřebovat příspěvky od města. Peníze bude mít mimo jiné právě z provozu věží. PCT je členem mezinárodní organizace European Cities Marketing a Asociace turistických informačních center ČR.

Reklama

Doporučované