Hlavní obsah

Měl sloužit za jaderné války. Praha a developer se dohodli ohledně zdroje vody

Foto: UDI Group

Pod pozemkem developera CWI Smíchov v Praze 5 se nachází zajímavé vodní dílo.

Reklama

Developer UDI Group a pražský dopravní podnik se dohodly na stažení žalob ohledně projektu na Smíchově. Spor se týkal vlastnictví vodního zdroje, který je pod pozemkem. V případě nouze měl původně sloužit stovkám tisíc Pražanů.

Článek

Letité spory mezi developerem CWI Smíchov ze skupiny UDI Group s Prahou a pražským dopravním podnikem ohledně projektu v Praze 5 končí. Pod pozemkem mezi ulicemi Nádražní a Strakonická je vodní zdroj, který měl původně zajistit na krátkou dobu při nouzových situacích vodu až pro 600 000 Pražanů. Historicky to měl být nouzový zdroj vody při jaderném útoku.

Dopravní podnik chystá podniknout čerpací zkoušky, které mají zjistit vydatnost vodního zdroje. Zároveň konec sporů znamená zelenou pro úřední vyhlášení ochranných pásem vodního zdroje. Výměnou za vstřícný krok developer očekává, že se mu otevře cesta k výstavbě kancelářského a bytového projektu s investicí kolem dvou miliard korun.

„Vzhledem k tomu, že spor o vlastnictví vodního díla znemožňoval vyhlášení ochranných pásem, které se chystá příslušný úřad magistrátu vyhlásit, DPP a společnost CWI Smíchov se dohodly na zpětvzetí žalob,“ sdělil Daniel Šabík, vedoucí odboru komunikace dopravního podniku.

V řízení pro vyhlášení ochranných pásem se tedy bude pokračovat jako před zahájením sporu. „Dohoda o zpětvzetí žalob není podmíněna žádnými specifickými podmínkami. Obě strany pouze projevily vůli spor řešit mimosoudně, aby se odblokovala možnost vyhlášení ochranných pásem vodního díla,“ dodal zástupce DPP.

Je to vstřícný krok, který má zajistit ochranu cenného vodního zdroje v situaci, kdy hrozí jeho degradace
Radek Menšík, majitel UDI Group

Výstavbu na pozemcích CWI Smíchov navíc dlouho blokovala stavební uzávěra. Developer si stěžoval na to, že zatímco okolní projekty výjimku z uzávěry získaly, měl stavební záměr CWI Smíchov smůlu. Investor vinil úřady ze selektivního přístupu a žádal odškodnění. Stavebník navíc upozorňoval na fakt, že neexistence ochranných pásem může zkomplikovat i plán na výstavbu nového dopravního terminálu na místě nedalekého Smíchovského nádraží.

„V zájmu ochrany vodního zdroje, který se nachází v podzemí Smíchova, jsme vzali zpět žalobu na určení vlastníka podzemního vodního díla, jehož část přešla spolu s pozemkem do našeho vlastnictví. Je to vstřícný krok, který má zajistit ochranu cenného vodního zdroje v situaci, kdy hrozí jeho degradace,“ uvedl s odkazem na údajný vliv okolních projektů majitel UDI Group Radek Menšík.

V některých projektech UDI Group figuruje mezi investory bývalý ředitel energetické skupiny ČEZ Martin Roman. Podle firmy ale podíl ve smíchovském projektu nemá. Developer tak odmítl spekulace, že za průtahy kolem projektu může právě osobnost někdejšího šéfa polostátního koncernu.

Voda na zalévání

Na pozemku firmy CWI Smíchov jsou jímací vrty. V podzemí se tam nachází část vodního díla, které odvádí vodu ze zdroje do rezervoáru podzemním tunelem dlouhým přes jeden kilometr. Dopravní podnik v současnosti využívá vodu pro technické účely.

Praha v současnosti nepočítá s tím, že by voda z unikátního díla mohla putovat do běžné vodovodní sítě. „Voda ze zdroje je sice kvalitní, ale bez dalších úprav ji nelze použít jako pitnou vodu. Může však mít využití například pro zálivku parků nebo zelených střech, jako takzvanou šedou vodu na splachování, pro hasiče a podobně,“ řekl Tomáš Veselý, zástupce ředitele magistrátu pro sekci rozhodování o území.

Přestože developer po stažení žalob sázel na rychlé uskutečnění čerpacích zkoušek zjišťujících vydatnost vodního zdroje, je nyní jasné, že letos to už nebude.

„Nejdříve je potřebné k čerpací zkoušce vypracovat projektovou dokumentaci, na které intenzivně pracujeme i s dotčenými stranami. Předpokládáme, že by měla být hotova do konce března 2022. O čerpací zkoušku můžeme vodoprávní úřad požádat až na základě předložené projektové dokumentace. Termín samotné čerpací zkoušky pak budeme moc stanovit až na základě stanoviska vodoprávního úřadu,“ popsal úřední procedury zástupce DPP Šabík.

Tuzemská skupina UDI Group má aktuálně 15 projektů ve čtyřech evropských zemích. Výnos z projektů v příštích pěti letech odhaduje firma na 37 miliard korun.

Reklama

Doporučované