Hlavní obsah

Praha nebude rozdělovat vakcíny. Na to zapomeňte, řekl Babiš radním

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš při videokonferenci.

Reklama

Premiér oznámil zástupcům Prahy, že hlavní město nebude rozhodovat o distribuci vakcín na svém území. Na přidělování vakcín si stěžují i hejtmani z regionů.

Článek

Premiér Andrej Babiš na úterním jednání s hejtmany řekl zástupcům hlavního města, že na svém území nebudou řídit distribuci vakcín.

„Koordinovat očkování v krajích má krajský koordinátor. My jsme si ale vyslechli, že máme jako Praha zapomenout, že budeme řídit rozdělování vakcín. A pan premiér to předvádí v praxi tím, jak vstupuje do hry a domlouvá, kdo co dostane,“ popsala úterní jednání pražská radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě). Premiérova slova potvrdil i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Distribuci očkování Johnová označila za naprosto nepředvídatelný mechanismus. V Praze minulý týden vakcíny dostaly například fakultní nemocnice nebo Státní zdravotní ústav. Podle Johnové zástupci Prahy marně obvolávali velká distribuční místa a fakultní nemocnice a snažili se zjistit, kdy budou první termíny pro seniory v centrálním rezervačním systému.

„V Motole jsme se ve čtvrtek dozvěděli, že první termín dají na začátku února, do té doby budou očkovat své zdravotníky. A v sobotu ráno jsem si přečetla, že ředitel Motola uvolnil všechny dávky do Centrálního rezervačního systému. Nevíme, na základě čí instrukce to bylo. My víme s jistotou, že to neudělal náš krajský koordinátor,“ popsala Johnová.

Kabinet také v pondělí schválil vybudování velkokapacitního očkovacího centra v O2 universum v Libni, magistrát o tom ale neinformoval.

Když se v úterý zástupci Prahy ohradili, kdo tedy bude distribuci v hlavním městě řídit, Andrej Babiš podle nich reagoval slovy: „Tady není možné říkat, kdo co řídí. To se nedá řídit systémově.“

Kritika hejtmanů

Systém přidělování vakcín kritizují také hejtmani. Především těm z menších regionů vadí, že jejich nemocnicím stát přiděluje jen minimum vakcín, a jejich očkovací centra tak nemají co očkovat.

„Náš kraj má pět procent obyvatel ČR, to jest půl milionu, ale dostáváme zatím jen dvě procenta. Vakcína je totiž dominantně distribuována do fakultních nemocnic. Zároveň náš kraj dostává stejný počet jako Karlovarský kraj, který je o 150 tisíc obyvatel menší,“ upozornil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Jím vedený kraj nemá na svém území žádnou fakultní nemocnici.

„Množství vakcín není dáno ničím jiným než množstvím osob v dané oblasti, celkové populace a počtu seniorů,“ reagoval v pondělí na dotaz Seznam Zpráv ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Později ve Sněmovně řekl, že nesrovnalosti mohly být způsobeny tím, že na začátku se počítalo s menším počtem očkovacích míst, než kolik jich je již v tuto chvíli k dispozici.

Podle hejtmanů zaznělo na videokonferenci dokonce více vysvětlení, proč některé kraje dostaly vakcín méně. „Některá zdůvodnění byla zábavná. Pan ministr říkal, že za to může společnost Pfizer. Pan premiér to zas popřel,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Podle Půty zástupci státu hejtmanům oznámili, že se pracuje na tom, aby registrovaní senioři bez konkrétního termínu nemuseli systém pravidelně kontrolovat a snažit se termín „ulovit“. Systém by měl naopak sám kontaktovat registrované a nabízet jim volné termíny.

„Já jsem pochopil, že na tom pracují, a až to půjde, tak to oznámí. To je třeba systém, který funguje v Polsku od začátku, že se všichni zaregistrovali a systém si je teď vyvolává. Ono nedává smysl v situaci, kdy je vakcín nedostatek, vytvořit pořadník na Favorita, a pak těm lidem říct, že Favorit bude za rok,“ řekl Půta.

Babiš s Blatným hejtmanům zároveň oznámili, že registrace ostatních věkových skupin, která měla fungovat od 1. února, se odloží. „Považuju to za rozumné. Když tady vakcína není, nemá smysl vytvářet tlak do dalších statisíců nebo milionů lidí, kteří se budou registrovat a divit, že není vakcína,“ vysvětlil hejtman Libereckého kraje.

Reklama

Doporučované