Hlavní obsah

Termíny vypsali, ale neočkují. Nemáme čím, zní od hejtmanů

Foto: Yuri Dondish, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kdo by si myslel, že v pondělí začalo ve všech krajích intenzivní očkování seniorů nad 80 let, je na omylu. Na Vysočině nemají čím. Kraj dosud dostal jen 5850 dávek, které nestačily ani pro zdravotníky či lidi v domovech důchodců.

Článek

Téměř každý druhý senior nad 80 let, který nežije v domově důchodců, je už zaregistrovaný na očkování. Tedy asi 160 tisíc lidí. Termín očkování má třetina z nich. Situace se ale velmi liší kraj od kraje. Třeba na Vysočině už vakcíny došly a další nemají.

„V Kraji Vysočina máme zhruba 23 tisíc lidí starších 80 let. Nemáme je ale naočkovat čím, všechnu vakcínu jsme už vyočkovali. K dnešnímu dni nám přišlo 5850 vakcín. Ty nestačily ani pro lidi v domovech pro seniory a zdravotníky,“ říká hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS).

Vzhledem k tlaku na očkování seniorů se sice na Vysočině rozhodli, že v pětici svých nemocnic vypíšou alespoň několik desítek termínů, a to 90 na každou nemocnici, ale vakcíny pro tyto termíny zajištěné nemají. Termíny byly během hodiny rozebrané.

„Slibujeme ale něco, na co v tuhle chvíli nemáme vakcínu. Budeme doufat, že nám ve čtvrtek přijde,“ dodává hejtman, podle nějž by měla Vysočina ve čtvrtek získat tři takzvané pizza boxy po 195 lahvičkách.

To však bylo dohodnuté ještě ve chvíli, kdy se počítalo se stoprocentními dodávkami vakcíny do České republiky. „Ministerstvo zdravotnictví nám ale minulý týden oznámilo, že Pfizer bude krátit dodávky o 40 procent, protože předělávají výrobu, takže nevím, jestli přijdou ty pizza boxy opravdu tři, nebo dva, nebo jen jeden,“ říká Schrek.

Kolik toho Pfizer pošle?

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se o krácení dodávek od Pfizeru má jednat dnes odpoledne přímo se zástupci farmaceutické firmy. „Byli jsme Ministerstvem zdravotnictví ujištěni, že pokud by mělo dojít ke krácení, mělo by být krátkodobé v řádu dnů,“ uvedl Hamáček na pravidelné tiskové konferenci sociálních demokratů.

Vysočina kvůli nedostatku vakcíny nemá podle jejího hejtmana naočkované ještě ani všechny klíčové zdravotníky v nemocnicích. „A to ani nemluvím o dalších zdravotnících v kraji, které bychom rádi naočkovali také, protože počítáme s jejich pomocí v očkovacích centrech. Domovy pro seniory také nemáme všechny,“ krčí rameny.

V takzvané skupině 1A, do které spadají zdravotníci, senioři v domovech důchodců a lidé nad 80 let, je na Vysočině odhadem 40 tisíc lidí. Na ty zatím regionální nemocnice dostaly již zmíněných 5850 dávek. Do konce března měla Vysočina od ministerstva příslib 43 tisíc dávek vakcíny.

„Ale to se postupně měnilo, teď už máme příslib necelých 40 tisíc dávek. Když vezmu, že jsou potřeba dvě dávky, tak pro skupinu 1A máme polovinu. A to je do konce března. A my musíme lidem vysvětlovat, proč neočkujeme – není čím očkovat,“ říká.

Na úterním jednání hejtmanů s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a premiérem Andrejem Babišem (ANO) chce Schrek potvrdit, že vakcíny do krajů chodí tak, jak bylo na začátku dohodnuto, tedy procentuálním poměrem podle počtu obyvatel jednotlivých regionů.

Nespravedlnost vůči malým krajům?

To však dnes už zpochybnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK), jehož kraj je na tom podobně jako Vysočina – nemá dostatek vakcín ani pro zdravotníky, natož pro desítky tisíc seniorů nad 80 let.

„Zatímco se v některých krajích už očkují skupiny obyvatel, na které měla přijít řada až mnohem později, například policisté, my nemáme v Libereckém kraji zatím dostatek vakcín ani pro naše zdravotníky a seniory,“ říká Půta, podle nějž velkou část vakcín spolkly nemocnice v Praze a Brně.

„V Praze žije 11,78 procenta obyvatel starších 65 let z celé České republiky. Zatím tam ale směřovalo celých 32,6 procenta dávek vakcíny. V Jihomoravském kraji žije 11,19 procenta obyvatel 65+ z celé ČR, ale zatím tam dorazilo 17,4 procenta dávek vakcíny. Oproti tomu v Libereckém kraji, kde žije 4,22 procenta obyvatel 65+, jsme zatím dostali jen 2,8 procenta dávek vakcíny,“ vypočítal na svém facebookovém profilu Půta.

Ten chce proto na zítřejším jednání požádat ministerstvo, aby malé kraje, které získaly vakcín nejméně, v následujících týdnech, kdy bude vakcín od Pfizeru méně, neměly krácené dodávky.

Reklama

Doporučované