Hlavní obsah

Praha pojmenuje ulici po Enzo Ferrarim a park po básníku Kolářovi

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Italský automobilový závodník a zakladatel automobilky Enzo Ferrari bude mít v Praze svou ulici. Nacházet se bude v Praze 13.

Článek

Nově bude v hlavním městě pojmenována v Michli také ulice po vynálezci a puškaři Sylvestru Krnkovi a v Praze 10 bude mít park básník a výtvarník Jiří Kolář. Vyplývá to z návrhu magistrátní místopisné komise, který schválili pražští radní.

Ferrariho ulice ve Stodůlkách vychází jihozápadním směrem ze střední části Klementovy ulice, lomí se k jihovýchodu a vstupuje do Poncarovy ulice. Nová ulice je pojmenována na návrh developerské společnosti, která zde vystavěla nové domy.

Jeden z nejvýznamnějších českých výtvarníků, básníků a autor mnoha originálních výtvarných technik Jiří Kolář bude mít park v Praze 10. Jde o park přiléhající k ulici U Vršovického nádraží v úseku mezi Vršovickou a Sámovou.

Puškař a vynálezce Krnka žil v druhé polovině předminulého století v Michli v Praze 4. Po něm pojmenovaná ulice vychází z ulice U Plynárny, do které se obloukem navrací. Na návrh radnice Prahy 9 budou mít ve Vysočanech svou ulici manželé Jaroslav a Antonie Piskáčkovi, jejich syn Miroslav a matka paní Piskáčkové, kteří byli zavražděni v roce 1942 v koncentračním táboře v Mauthausenu.

Pojmenování či přejmenování veřejných prostranství v Praze schvaluje městská rada. Podněty může podávat kdokoliv. Návrhy nejprve projednává radnice příslušné městské části. Po schválení jejím zastupitelstvem je postoupen magistrátní místopisné komisi. Pokud s ním souhlasí, následně jej projednají pražští radní. Prostranství nesmí být podle zákona pojmenováno po nikom žijícím.

Reklama

Související témata:

Doporučované