Hlavní obsah

Praha pomáhá bohatým. Tratí na tom desítky milionů, spočítali Piráti

Soudci a žalobci bydlí v bytech za ceny pro chudé. Praha na tom tratí desítky milionů.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Soudci a státní zástupci platí v bytech magistrátu okolo 60 korun za metr čtvereční. Tržní nájem je přitom i pětkrát vyšší.

Článek

Pražští zastupitelé za Českou pirátskou stranu chtějí přimět vedení magistrátu, aby zvýšilo nájemné v městských bytech. Přesněji řečeno těm nájemníkům, kteří dobře vydělávají, a přece nyní platí nájem pro sociální případy.

Piráti spočítali, že na této „sociální pomoci" nepotřebným Praha už utratila desítky, ale možná i stovky milionů korun.

Jak už Seznam informoval, magistrát nechává ve svých bytech bydlet například desítky soudců a státních zástupců za nájemné, které se pohybuje kolem 60 korun za metr čtvereční. Tržní nájemné se přitom ve stejných lokalitách pohybuje kolem 300 korun.

Zastupitelé za Českou pirátskou stranu nyní spočítali, že tím Praha přišla o zhruba 27 milionů korun.

„Porovnali jsme výši tržního nájmu v dané lokalitě podle map, které používají pronajímatelé. A odečetli jsme od toho tu skutečnou výši nájemného, jež je nyní 60 korun za metr čtvereční,“ vysvětlil výpočet pražský zastupitel Jakub Michálek.

Původní reportáž o bytech pro soudce a žalobce:

Video: Radek Nohl, Anita Baselová

Někteří soudci a státní zástupci bydlí v bytech řadu let. Podle údajů Pirátů díky tomu ušetřil každý z těchto nájemníků jeden až dva miliony korun oproti tomu, kdyby platili za byt tolik, co určuje trh.

V městských bytech s nižším nájemným bydlí ale také další nájemníci, kteří většinou nepatří mezi sociálně potřebné. Třeba podnikatelé, úředníci, policisté, hasiči nebo strážníci.

My jsme zjišťovali, jaká je celková suma - kolik tyto dotované byty stály hlavní město Prahu. Dospěli jsme k závěru, že částka činí 410 milionů korun,“ doplnil Michálek.

Radní Radek Lacko, který má bytový fond na starosti, tvrdí, že se mu nízké nájmy pro soudce a žalobce nelíbí.

Magistrát tak prý nyní vytváří novou cenovou mapu, jež ukáže, jaká je běžná výše nájemného v místech, kde Praha městské byty má. A začal prý také zjišťovat příjmy jednotlivých žalobců a soudců.

„Koncem května bude cenová mapa a poté se seznámíme s příjmy, které nám klienti při obnově smlouvy sdělují,“ řekl Lacko.

Na otázku, zda budou soudci nebo žalobci platit více, však radní odpovídá opatrně. „Umíme si přestavit, že by mohli,“ uvedl.

Anketa: Co říkáte na sociální byty pro soudce a žalobce? 

Video: Lucie Kudláčková

Reklama

Doporučované