Hlavní obsah

Praha předstihla Vídeň i Londýn. Podle žebříčku má nejlepší parky na světě

Foto: Profimedia.cz

Park Stromovka v Praze.

Reklama

Praha a její parky jsou nejlepší na světě, ukázal průzkum britského serveru ABC Flora. Hlavní město za sebou nechalo i metropole se slavnými parky, jako je Central Park v New Yorku nebo londýnský Hyde Park.

Článek

Pražské parky jsou nejlepší na světě, ukázal žebříček, který porovnával světové metropole a úroveň jejich zelených ploch, kam chodí tamní obyvatelé trávit volný čas. České hlavní město nechalo za sebou metropole, jako je například New York se svým proslulým Central Parkem nebo Londýn, Vídeň či Moskvu.

Server ABC Flora v rámci jejich průzkumu vyhodnocoval několik kritérií, mezi které patří například recenze uživatelů a ruch, který v parcích převládá. Z toho následně vznikla desetibodová škála, která ukázala finální pořadí měst.

Praha, která stojí na vrcholu, získala celých deset bodů. Jak vyplývá z dat, která server zveřejnil, české hlavní město těžilo z poměrně nízkého počtu obyvatel. Tedy alespoň ve srovnání s jinými městy. Tento počet měl totiž přímý vliv například na vytíženost jednotlivých parků, což zároveň pozitivně ovlivňovalo konečné skóre.

V Praze je podle dat aplikace TripAdvisor na čtyřicet parků, které jsou veřejnosti běžně přístupné. Mezi ty nejznámější patří Stromovka, Letná, Havlíčkovy nebo Riegrovy sady. Ve srovnání s ostatními jde ve vztahu k počtu obyvatel a rozloze o nadprůměrné číslo. I díky tomu má Praha třetí nejklidnější parky světa.

Městem s vůbec nejméně rušnými parky se stalo velšské hlavní město Cardiff. Je to také vůbec nejméně osídlené město v žebříčku, což nepochybně hodnocení ovlivnilo.

V jednom Prahu překonala Moskva

Průzkum hodnotil také kvalitu jednotlivých parků. V tomto případě na škále maximálně 5 bodů. V průměru se dostala Praha na 4,59 bodu a v celosvětovém srovnání byla druhá. Předčila ji totiž Moskva, která získala průměrné skóre 4,67 bodu.

„Přestože je (Praha) známá svou klasickou architekturou, zdá se, že přírodní stránka města by se také opomíjet neměla,“ napsal k výsledkům server.

I přesto, že Moskva získala lepší průměrný výsledek u jednotlivých parků, i zde zapůsobil vliv vyššího počtu návštěvníků, a tak na konečné stupnici získala jen 9,95 bodu z 10.

Na třetí příčce celkového žebříčku pak skončil Londýn s 9,26 body. Na druhém konci žebříčku, zároveň tedy vůbec s nejhoršími výsledky skončila Lima, hlavní město Peru, které doplatilo na jeho přelidněnost. Ta totiž zastínila i jinak dobré recenze návštěvníků. Druhé od konce pak skončilo Kapské město a třetí Athény.

Všechna zmíněná města se zařadila zároveň i do žebříčku nejrušnějších přírodních ploch na světě. Právě Lima v tomto případě drží první pozici. Následuje ji pak Rio de Janeiro a Bangkok.

Pro představu například v Limě na jeden park připadá půl milionu obyvatel. Je to o více než 400 tisíc lidí více než v případě parků v Praze.

Metodika abcFlora.com vycházela z dat cestovatelské platformy TripAdvisor a údajů od společnosti Google.

Reklama

Související témata:

Doporučované