Hlavní obsah

Praha připravuje zvýšení turistického poplatku z 21 na 50 korun

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Pražský magistrát připravuje zvýšení turistického poplatku z nynějších 21 na 50 korun na osobu a noc, polovinu z vybrané částky zároveň plánuje vložit do nového rozpočtového fondu určeného k podpoře turismu v metropoli.

Článek

Zástupci magistrátu k tomu dnes podepsali memorandum se svou firmou Prague City Tourism (PCT) a Asociací hotelů a restaurací ČR. Peníze mají jít na podporu kongresové turistiky, velkých akcí a na marketingové kampaně. Město nyní připravuje úpravu vyhlášky, která poplatek zvýší. Zatím nesdělilo, od kdy to bude.

Podle náměstka primátora pro finance Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) město před pandemií koronaviru vybíralo na poplatku částku blížící se 300 milionům korun, část peněz získávají i městské části. V době pandemie se výběr kvůli poklesu turismu radikálně snížil, město navíc loni poplatky odpouštělo. „Lze předpokládat, že s návratem turismu to bude částka 500 a více milionů korun,“ řekl.

„Jsem rád, že pro tuto sumu, nebo její podstatnou část, máme konkrétní využití, že se nerozplyne v tom ohromném pražském rozpočtu, ale že se bude vracet zpátky do turismu a jeho rozvoje,“ řekl dále Vyhnánek. Praha se podle podepsaného memoranda chce zaměřit na podporu těch druhů turismu, které nemají negativní dopady na místní obyvatele. Podle ředitele PCT Františka Cipra jde o kongresovou turistiku a velké akce s potenciálem přilákat zahraniční návštěvníky.

Peníze z poplatků mají jít i na kampaně propagující Prahu jako turistickou destinaci, jako je ta aktuální zaměřená na podzimní a adventní sezonu. „Jsme s jejím průběhem velice spokojeni, takže se těším, že i díky dnešnímu podpisu se nám otevírají možnosti na další kampaně v dalších letech,“ řekla radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková (Praha Sobě). Prezident Asociací hotelů a restaurací ČR Václav Stárek dodal, že minulé kampaně fungovaly, takže i ta současná bude podle dosavadních čísel velmi úspěšná.

PCT má podle Vyhnánka čas do března příštího roku, aby připravila pravidla rozdělování peněz. „Technicky to bude fungovat tak, že bude vyhrazen speciální rozpočtový fond, ve kterém se prostředky budou schraňovat a následně budou využívány,“ vysvětlil. O konkrétních projektech hrazených z fondu bude rozhodovat rada města.

Náměstek se nebojí toho, že by zvýšení poplatku mohlo turisty od návštěvy odradit. „Poplatek je v současné době opravdu symbolický, je nejnižší v porovnání se srovnatelnými městy nejen v Evropě. Je dokonce i řada českých měst, která mají poplatek výrazně vyšší,“ řekl.

Zvýšit od letošního roku ubytovací poplatek až na 50 korun umožnila novela zákona z roku 2019. Podle dokumentu, který v říjnu schválili pražští radní, je současná pražská sazba 21 korun (zhruba 0,8 eura) nastavena nízko. Například v Barceloně činí 1,1 eura, ve Vídni 2,1 eura, v Budapešti 3,2 eura. Více než šest eur zaplatí turisté v Římě, v Kodani dokonce 19 eur. Zvýšit poplatek na maximálních 50 Kč se už rozhodla některá česká města jako Karlovy Vary, Český Krumlov, Františkovy Lázně nebo Lipno nad Vltavou.

Reklama

Doporučované