Hlavní obsah

Praha provětrá „nekonečné" smlouvy. Zaměří se třeba na Slovanský dům

Slovanský dům je pronajatý na 77 let. Praha si posvítí na podobné smlouvy.

 

Reklama

Lukrativní palác v centru Prahy má dle smlouvy vynášet firmě, která si jej od magistrátu najala, ještě dalších 57 let.

Článek

V hlavním městě finišují noví vládci metropole s přenastavováním politicko-byznysových vazeb. Mají na to nejvyšší čas. Na podzim začne maraton voleb. Nejdříve do Poslanecké sněmovny, kterých se i pražští politici budou aktivně účastnit. Za rok potom přijde boj o místa na magistrátu. Seznam Zprávy se proto rozhodly pražský městský byznys podrobně zmapovat.

Prvním případem jsou nápadně dlouhodobé smlouvy, které magistrát s různými firmami dříve uzavíral. Aktuálně se podle zjištění Seznam Zpráv na radnici na Mariánském náměstí řeší například pronájem lukrativní budovy Slovanského domu v ulici Na Příkopě. Obchodní a kulturní centrum totiž magistrát v minulosti pronajal na 77 let. A nájemce na paláci vydělává násobně více než sám vlastník.

Opozice dokonce mluví o malém tunelu. V napadení smlouvy jí ale brání fakt, že společnost Pražské komunikační a společenské centrum, jež si komplex pronajímá, si pečlivě plní smluvní závazky.

„Nám nevadí, že byla uzavřena koncesní smlouva. Tedy, že nájemce dostal úlevu na nájemném za to, že budovu rozsáhle opraví. Neúměrná je ale délka smlouvy a také zisky, které firma má v porovnání s tím, kolik odvádí magistrátu,“ kritizuje opoziční zastupitel za Piráty Adam Zábranský.

Smlouvu uzavřel magistrát zastoupený radním Filipem Dvořákem za ODS s výše jmenovanou firmou, tehdy z portfolia realitního magnáta Sebastiana Pawlowského, v roce 1997. Firma se zavázala komplex v centru Prahy opravit a investovat do jeho rozvoje miliardu korun. Výměnou za to v prvních letech platila nájem pouhých 100 tisíc korun. Po dokončení oprav se nájemné zvedlo na sedm milionů ročně, po dalších deseti letech na sedmnáct milionů a ještě přijde zvýšení po dalších deseti letech na 23 milionů. Praha pak dostává také procento ze vstupného z multiplexu, který ve Slovanském domě sídlí.

Magistrát takto za dvacet let inkasoval okolo 167 milionů korun. Podle výročních zpráv sama firma Pražské komunikační a společenské centrum vykázala za všechny tyto roky dohromady zisk přesahující 600 milionů. Ostatně už také splatila úvěr, jejž si na rekonstrukci vzala u bank. Stále ale podstatnou část splácí. Ovšem jedné z kyperských firem, které se v minulém desetiletí staly jejími majiteli poté, co po opravách firmu spravující Slovanský dům Sebastian Pawlowski odprodal.

Co s tím bude magistrát dělat? Může dlouhodobou smlouvu vypovědět, zvlášť když nájemce plní smluvní závazky? Podívejte se ve videu nahoře.

Sledujte další příběhy z pražského politicko-byznysového prostředí již brzy na Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované