Hlavní obsah

Praha roky cílila jen na bohaté cizince, teď se jí to vrací, píší čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Názory čtenářů na to, proč turisté dávají přednost před Prahou jiným tuzemským destinacím.

Reklama

Na zlaté časy před krizí způsobenou pandemií covidu-19 mohou pražské podniky žijící z cestovního ruchu jen vzpomínat. Naopak v regionech už turismus viditelně ožívá. Kde vidí příčiny současného trendu čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o cestovním ruchu, který se podle nejnovějších údajů v létě přesunul do regionů a zejména na Moravu, zatímco v Praze návštěvnost pokulhává.

Ilia Tichý: Turistika bude ještě ten nějaký rok poloviční, když vidíte ty obstrukce na letišti a kontroly papírů kvůli očkování, tak se není čemu divit. A když srovnám ceny ubytování v Beskydech, na Jesenicku nebo Olomoucku, kde jsou památky, krásná příroda, dobrá dopravní obslužnost? Dát za ubytování v Praze 1500 Kč, když na horách na Moravě dáte polovinu, chodit po Praze a památkách a platit předražené vstupné, pak pivo za 50 a menu za 200, tak při koronakrizi si dost lidí rozmyslí, kam jet na dovolenou. V Ostravě či Brně také máme letiště a ceny poloviční. Haná je krásný kraj a Slovácko se svými vinicemi, přehradami a folklórem je lákadlo pro turisty, naše Morava je krásná zem, lidé jsou zde upřímní a dobrosrdeční.

Lucie Kubelková: Pražské hotely a hospody se roky soustředily na zahraniční hosty a Češi jim často nebyli „po chuti“. Proč by někdo jezdil tam, kde mu předtím jasně dávali najevo, že je jen česky mluvící póvl. Pracuji v centru Prahy, viděla jsem to denně a několikrát to zažila na vlastní kůži.

David Dušek: Jako rodilý Pražan jsem rád a myslím, že můžu říct, že řada místních si ráda na čas odpočine od turisty přecpaných ulic. Navíc jinde v Čechách a na Moravě je také krásně. Takže je dobře, že turisté podpoří i lokální podniky v regionech.

Radovan Blažej: Praha je vynášená do nebes jako turistické místo plné památek. Reakce hoteliérů, hostinských a dalších služeb byla jasná, nehorázné ceny. Luxus. Čech nakoukl se svačinou v ruce a opět odjel. Nyní není cizinec a ani český turista, i když jsou ceny přijatelné. Vezměme rozdíl cen v době covidu, a jakmile se rozvolnilo, ceny raketově stouply - chyba. Nájmy budou jistě jiné než ve zbytku ČR, tedy kromě velkých měst. Nezávidím, ale věřím, že naškrabáno mají dost, aby se nepoložili.

Renata Strauchová: Nebrala bych ty katastrofické scénáře až tak vážně. Rok a půl trvalo, než se covidová opatření začala zmírňovat, a památky jsou otevřené od začátku května. Nejsou sice vidět žádné davy turistů jako předtím, což je jenom dobře, ale prázdná Praha rozhodně není, cizinců jednotlivců i menších skupinek začíná pomalu přibývat a také je to na každém kroku v centru slyšet. To mohu potvrdit jako osoba činná v cestovním ruchu i z vlastní zkušenosti. Po krizi nemusí „pršet“, stačí, když „kape“, a ono to půjde.

Janoško Jan: Naprosto normální stav: Celou dobu nám „vesničanům“ bylo podsouváno, že Praha je pro bohaté cizince, a svými cenami i chováním to bylo i podpořeno samotnými Pražáky. Teď, když jsou v pejru, tak jsou jim dobří i vesničani. Ale z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že covidová krize z nich vstřícnější lidi neudělala, jejich arogance krizi neutrpěla, a tím víc se snaží z lidí, které tak srdečně zvou k nim, vytáhnout, co se dá. Doufám, že tam tak brzo nebudu muset jet, zlatá Morava.

Ludmila Valentová: Před dvěma roky chtěli regulaci turistů, bylo jich moc. Tak jim pandemie turisty zredukovala sama. O Čechy nestáli, takže nevím, proč bych je nyní měla podporovat.

Petr Muller: Je to hlavně o cenách. Pro tuzemského turistu je Praha předražená a klientsky neochotná, takže dá přednost raději přírodě za menší peníz.

Mirek Říha: Já z Prahy mám radost, že se jinde daří, nikomu nepřeju neúspěch. Že je Praha drahá? A byli jste na Šumavě, v Krkonoších a v jiných provařených destinacích třeba na jižní Moravě? Je jasné, že tam je plno, mnoho Čechů letos nejede do zahraničí, včetně těch z Prahy. Tak utrácejí doma. Praha byla a je zaměřená na turisty, a holt si bude muset zvyknout, že časy před covidem se nevrátí. Mně to nevadí, nikdo tu neřve, nečůrá v podchodech. Tihle turisti mi nechybí. Je tu volno, ceny v pohodě. Kamkoliv se dostanu, nejsou fronty. Kdyby to tak ještě chvíli zůstalo.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Monika Herzová: To není jen o cenách. Lidé bez očkování, bez testů a podobných nezbytností prostě návštěvu pražských podniků nechtějí riskovat kvůli případným sankcím. A je jich dost.

Michal Kres: Jako obyvatel Prahy jsem rád, že je prázdná. Po cizincích se mi rozhodně nestýská. Konečně se můžu v klidu projít centrem, aniž by mě obtěžovaly neustálé davy. Ještě kdyby se zredukovaly ty zahrádky před restauracemi a byla by to paráda. Zas by to vypadalo jako normální české město. A to už vůbec nemluvím o tom, že před krizí byli někteří cizinci tak drzí, že rovnou oslovovali místní lidi na ulicích anglicky, aniž by se napřed zeptali, jestli vůbec anglicky mluví, tak to automaticky očekávali, a když někdo neuměl, tak se nad tím ještě pohoršovali a dělali rozladěné ksichty. Zaplať pánbůh, že jsou pryč.

Reklama

Doporučované