Hlavní obsah

Spočítali jsme, co spustil mejdan v nočním klubu. Křivka šla rychle vzhůru

Foto: Seznam Zprávy

Graf vývoje nákazy v Praze v článku níže.

Reklama

V souvislosti s nákazou v klubu Techtle Mechtle eviduje Praha opětovný nárůst přípádů nákazy koronavirem. Poměr nových případů na počet obyvatel tak Prahu staví znovu mezi statisticky aktivní ohniska.

Článek

Po čtyřech dnech zaznamenali pražští hygienici nejmenší počet nových případů nákazy koronavirem. Od pátečního večera jich přibylo 35, ještě v pátek však byla bilance 38 nových případů a ve čtvrtek, kdy šlo v týdnu o největší nárůst, dokonce 52.

Důvodem, proč se počet případů v hlavním městě rapidně zvýšil a Praha se tak dostala do pětice největších ohnisek nákazy v zemi, je zejména známá akce v nočním klubu Techtle Mechtle - v souvislosti s ním počet případů nákazy překonal stovku a míří stále výš.

Počet lidí, kteří jsou v souvislosti s tímto ohniskem v karanténě, se pak blíží ke třem stovkám.

Přepočteno na počet obyvatel je nárůst v Praze oproti předchozímu týdnu zhruba čtyřnásobný. Současně dělá 23,2 pozitivního případu na sto tisíc obyvatel. V sobotu 18. 7. přitom číslo ukazovalo 5,8 a i v předchozích týdnech o sobě nákaza v Praze prakticky nedávala vědět.

Jedna akce mladých lidí v nočním klubu tak na číslech ukazuje, jak se může nákaza potenciálně šířit, když všechny protiepidemiologické zásady jdou stranou.

Lidé se pochopitelně shlukovali a z vládních nařízení nebylo nutně požadováno, aby měli během akce nasazené roušky. Podle provozovatele se lidé nakazili od jedné osoby, která klub navštívila 11. července.

Přímo ze samotného klubu si podle ředitelky hygieniků Zdeňky Jágrové nákazu odneslo celkem padesát lidí. Další nakažení z celkových 109 jsou jejich rodinní příslušníci a blízcí. Za rozšířením nákazy mohlo být mimo jiné společné pití drinků jedním brčkem, uvedla také pro Radiožurnál Jágrová.

Číslo R značící reprodukční hodnotu viru je momentálně v Česku na hodnotě 1,4. Tedy každý nakažený v průměru nakazí dalšího 1,4 člověka. Reprodukční hodnota z případu v klubu Techtle Mechtle je tak souhrou všech okolností až 35krát vyšší.

Praha je momentálně na přepočet obyvatel 5. nejzasaženějším regionem po Karvinsku, Jihlavsku, Frýdku-Místku a Jablonci nad Nisou. V posledním jmenovaném okrese se nákaza naposledy potvrdila u dvou pracovníků plaveckého bazénu, který hygienici uzavřeli, a také u dvou zaměstnanců městské policie.

Celkem se v hlavním městě od začátku epidemie nakazilo 2781 lidí, z nichž 1930 se už vyléčilo a 104 zemřelo.

Reklama

Související témata:

Doporučované