Hlavní obsah

Praha umístí na bytové domy na Černém Mostě fotovoltaické panely

Foto: Společnost pro veřejnou dopravu

Černý Most.

Reklama

Pražský magistrát vypíše tendr na firmu, která v ideálním případě do konce roku zajistí instalaci fotovoltaických panelů na dva městské bytové domy na Černém Mostě.

Článek

Tento a další plánované podobné projekty bude mít na starosti nedávno založená příspěvková organizace magistrátu Pražské společenství obnovitelné energie. První dva domy mají otestovat její fungování.

„Na pilotním projektu se otestuje dodávání elektrické energie přímo obyvatelům domů, na kterých bude fotovoltaika umístěna, ale i dodávání do dalších odběrných míst v majetku města,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček. Dodal, že panely na Černém Mostě by měly být nainstalovány do konce roku a vybraná firma dodá jak technologie, tak projektovou dokumentaci řešení.

Příští rok chce město podle náměstka panely nainstalovat na dalších asi 40 budov, z nichž většinu budou tvořit základní školy, ale instalace je v plánu i v zoologické a botanické zahradě. Cílem je podle dřívějších vyjádření náměstka produkce čisté a levné energie pro Pražany. Město může panely instalovat na až 7000 budov, jen těch školských je tisíc. Do roku 2030 je podle letos schválené klimatické strategie města cílem instalovat fotovoltaiku na 20.000 pražských budov a získat stovky megawattů výkonu.

Podle nedávno zveřejněné analýzy, kterou pro Alianci pro energetickou soběstačnost vypracovala konzultační společnost EkoWATT, mohou střechy rodinných a bytových domů v metropoli a jejím okolí poskytnout dostatek výkonu ve fotovoltaice pro 120.000 až 170.000 domácností. Instalovaný výkon solárních elektráren v ČR jinak od roku 2012 stagnuje nebo roste jen mírně. Podle odborníků je důvodem ukončení podpory oboru obnovitelných zdrojů po takzvaném solárním boomu.

Reklama

Související témata:

Doporučované