Hlavní obsah

Praskaly lodě a létaly světlice. Rybáři z Francie a Británie se na moři poprali o loviště

Francouzští a britští rybáři ostře bojují o hřebenatky.Video: France 3 Normandie, Facebook.com

 

Reklama

Spory francouzských a britských rybářů kvůli lovu hřebenatek ve vodách mezi oběma státy na začátku týdne přerostly ze slovních napadení v násilí. Francouzi viní své protějšky z drancování zdrojů a své zájmy hájí až na hranicích mezinárodních vod. Na začátku týdne rybáři při střetech najížděli do okolních lodí a stříleli po nich světlice.

Článek

Francouzští a britští rybáři se střetli v noci na úterý a konflikt pokračoval do brzkých ranních hodin. Na záběrech, které přinesla francouzská televize France 3 Normandie, je zachyceno, jak rybáři svými plavidly najíždějí na okolní lodě nebo po nich střílí světlice.

Konflikt podle svědků iniciovali francouzští rybáři, kteří obviňují své britské protějšky z drancování. Britové loví hřebenatky ve svých a mezinárodních vodách celoročně, zatímco Francouze omezuje tamní legislativa, která jim lov umožňuje pouze od 1. října do 15. května.

Konflikt podle BBC bublá už patnáct let, přestože v posledních pěti letech Britové Francouzům částečně ustoupili a neposílají na moře své největší rybářské lodě. Francouzští rybáři přesto tvrdí, že kvůli Britům přicházejí o své živobytí.

Letos proto dohodu, která výměnou za odstavení velkých lodí Britům zaručovala výhodnější rybářská práva, vypověděli.

„Rybaří, kdy chtějí, kde chtějí a jak jen moc chtějí. Chovají se, jako by bylo vše jejich,“ citovala BBC šéfa normandských rybářů Dimitriho Rogoffa. „Nechceme, aby s rybařením skončili. Mohli by ale počkat alespoň do začátku října, abychom se o vše mohli dělit.“

Při posledním konfliktu bylo podle francouzské televize poničeno několik lodí, některé měly díry v trupech. Podle normandských úředních autorit ale střety nezapříčinily žádné zraněné.

Francouzi vyjeli do vod vzdálených 20 kilometrů od pobřeží Normandie nedaleko Seinské zátoky s přibližně čtyřicítkou lodí, zatímco britští rybáři byli na místě pouze s pěti plavidly. Britští rybáři podle BBC po návratu do přístavu uvedli, že je Francouzi obklíčili a házeli po nich mimo jiné kameny a kusy železa.

Na straně britských lodí je podle odborníků mezinárodní legislativa. Lovem hřebenatek ve vodách relativně blízko francouzského pobřeží zákony neporušují. Šéf rybářské organizace Scottish White Fish Producers Association Mike Park tak pro BBC označil francouzské jednání za pirátství. „Dělali svou práci. Mají na to plné právo,“ dodal na adresu skotských rybářů, kteří byli cílem útoku.

Reklama

Související témata:

Doporučované