Hlavní obsah

Pravá ruka kancléřky. Žena, kterou skoro nikdo nezná, kryje Merkelové záda už čtvrt století

Bez této ženy by se kancléřka Merkelová neobešla. Kryje jí záda už pětadvacet let.Video: Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už počtvrté se Angela Merkelová stala německou spolkovou kancléřkou. Podle časopisu Forbes nejmocnější žena světa často vzbuzuje dojem, že si na všechno stačí sama. Jenže podobně jako další světoví státníci současnosti, má i Angela Merkelová ve svém okolí výjimečně schopné spolupracovníky, bez nichž by nebyla tím, čím je. Její pravou i levou rukou je už čtvrt století Beate Baumannová.

Článek

Angela Merkelová má ve své blízkosti ženu, která je stejně nenápadná jako loajální a už svým neomezeným přístupem ke kancléřce výjimečně vlivná. Na organogramu spolkového kancléřství bychom ji přitom hledali málem lupou. Oficiálně je vedená coby „büroleiterin”, tedy šéfka kanceláře. To je ale třeba podle švýcarského Tagesanzeigeru hrubé podcenění reálného stavu věcí. Ve skutečnosti je Beate Baumannová pravou i levou rukou Angely Merkelové. Zatímco šéfka německé vlády vystupuje z limuzíny po pravé straně a okamžitě ji začnou zabírat kamery, paní Baumannová nenápadně vystoupí z auta vlevo.

Jak napsala agentura Bloomberg, Baumannová je „ušima i očima spolkové kancléřky”. Sleduje vývoj v mateřské straně CDU i ve zbytku německé politiky. Snaží se předjímat možné hrozby a odvrací ty, které se stačí reálně zhmotnit. Podle berlínského zpravodaje Českého rozhlasu Pavla Poláka „kontroluje Baumannová, co se kancléřce dostane na stůl, i kdo k ní má přístup“. Baumannová tak rozhoduje o tom, kdo se ocitne v kancléřčině přízni, a kdo ji naopak ztratí.

Baumannová, která má privilegium sedět v 7. patře budovy spolkového kancléřství na břehu Sprévy, je s Angelou Merkelovou v neustálém kontaktu. Kromě chotě Merkelové, Joachima Sauera, je prý Beate Baumannová jedinou další osobou, které šéfka spolkové vlády bezmezně důvěřuje. Obě dámy se každoročně scházejí a kují pikle v baltském letovisku Dierhagen ve volebním okrsku spolkové kancléřky. Podle Pavla Poláka Baumannová Merkelové hodně pomohla hlavně v začátcích její politické kariéry. Nezkušené člence CDU mimo jiné pomohla nahlédnout „do západoněmecké duše“.

Celý pořad Mapa Jiřího Hoška sledujte každé pondělí od 22:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované