Hlavní obsah

Biden pozval Zelenského do Bílého domu. Sejít se mají už v úterý

Foto: Shutterstock.com

Americký prezident Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj během summitu NATO v litevském Vilniusu.

Reklama

Americký prezident Joe Biden pozval na oficiální návštěvu ukrajinského prezident Volodymyra Zelenského, informoval o tom Bílý dům. V sídle amerických prezidentů by se měli setkat v úterý 12. prosince.

Článek

Už v pondělí byl měl Volodymyr Zelenskyj dorazit do USA, kdy tam přiletí z Argentiny Tam se zúčastnil inaugurace argentinského prezidenta Javiera Mileie. A následující den je očekáván Joem Bidenem.

O návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského informoval v neděli večer Bílý dům. Během schůzky by měli hovořit o další americké pomoci Ukrajině a současném vývoji ve válce. Zelenskyj se do USA přesune z Argentiny.

Hlavními tématy schůzky by měly být vývoj války mezi Ukrajinou a Ruskem a obranná spolupráce mezi USA a Ukrajinou, „zejména skrze společné projekty na výrobu zbraní a systémů protivzdušné obrany i koordinace mezi oběma zeměmi v následujícím roce,“ uvedla Zelenského kancelář. „Cílem schůzky je zdůraznit ochotu Spojených států podporovat ukrajinský lid bránící se ruské agresi,“ uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierre.

Schůzka přichází v době, kdy ochota zemí dále podporovat Ukrajinu postupně uvadá. Napříč Evropou se ozývají hlasy, že by se Ukrajina měla přestat vojensky podporovat, protože to oddaluje mírové řešení konfliktu. Jinak tomu není v zámoří. V USA probíhá tato debata už několik měsíců. Zrovna před několika dny republikáni v americkém Senátu zabránili přijetí dalšího balíku vojenské pomoci Ukrajině. Prezident Biden však trvá na jeho prosazení a pokračování pomoci.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v neděli navštívil inauguraci nového argentinského prezidenta Javiera Mileie. U té příležitosti si podle kamerových záznamů mohl promluvit s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který se události také zúčastnil a který je rovněž velkým odpůrcem myšlenky, že by se Kyjevu proti agresi Moskvy mělo pomáhat. Obsah jejich rozhovoru je zatím nejasný.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo raketové útoky a útoky dronů na ukrajinské cíle s cílem s nastupující zimou ochromit ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

Reklama

Doporučované