Hlavní obsah

„Podpora Ukrajiny je nutná“. Čeští politici komentují vývoj ruské invaze

Foto: Vláda ČR

Premiér Petr Fiala upozornil, že pokud by Ukrajina padla, jsou v ohrožení další státy. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Válka na Ukrajině trvá dva roky. Premiér Petr Fiala v sobotu v návaznosti na toto výročí řekl, že je důležité dál poskytovat Ukrajině podporu. Je to podle něj v zájmu České republiky, což potvrzují další čeští politici.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Putinův ruský režim je zrůdný a je v bytostném zájmu České republiky, aby na Ukrajině neuspěl, uvedl premiér Fiala k výročí ruské agrese proti Ukrajině.

„Pokud by chtěl někdo důkazy o tom, jak zrůdný ruský režim je a že se neštítí ničeho, stačí se podívat na to, jak Vladimir Putin likviduje své politické protivníky,“ zdůraznil premiér v prohlášení, které zveřejnil na sociální síti X. „Pokud padne Ukrajina, je jen otázkou času, než bude ohrožen někdo další,“ dodal Fiala.

Česká republika se od začátku invaze snaží Ukrajinu podporovat skrze dodávky zbraní nebo podporu ukrajinských uprchlíků. Těch je v ČR více než 300 tisíc.

Vsevolod Čencov, vedoucí ukrajinské mise při Evropské unii, ocenil nedávné české prohlášení o snaze nakoupit munici mimo EU, a urychlit tak dodávky na Ukrajinu. Bylo to podle něj velmi důležité oznámení. Ukrajina totiž potřebuje co nejdříve další zbraně a munici. Podle Čencova je situace na frontové linii velice obtížná.

„Aby bylo možné dále pokračovat touto cestou, je potřeba se ujistit, že v Evropské unii existuje náležité pochopení toho, jaký druh hrozby Rusko představuje,“ uvedl Čencov. „Nestačí jen poskytovat Ukrajině munici a zbraně pro boj s Ruskem, a tak ho vyčerpávat, i Ukrajina už je vyčerpaná. Musí vzniknout solidní strategie, jak se s ruskou hrozbou vypořádat a jak pomoci Ukrajině ve všech směrech,“ dodal. Podle něj jde i o další tlak na Rusko a jeho režim, o další sankce a mezinárodní izolaci země.

Dva roky války

Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 vojensky přepadlo Ukrajinu, bezprostředně po projevu prezidenta Putina, ve kterém oznámil „speciální vojenskou operaci“. Rusko očekávalo rychlé vítězství, boje však stále trvají.

Materiály věnované válce na Ukrajině najdete zde.

K probíhajícímu konfliktu se vyjádřil i prezident Petr Pavel. Ten na výročním setkání v centru Prahy uvedl, že cílem ve válce není porazit Rusko, ale dostat ho z Ukrajiny a umožnit jí svobodný rozvoj.

„Nemluvíme o tom, že chceme porazit Rusko, nikdo nechce porazit Rusko jako zemi, ale chceme, aby Rusko odešlo z Ukrajiny a umožnilo jí svobodný rozvoj, tak jako se toho dostalo nám,“ řekl podle ČTK Pavel za potlesku účastníků akce. Západu podle prezidenta nezbývá než podporovat Ukrajinu, pokud nechce, aby zvítězilo vidění světa ruského prezidenta Vladimira Putina. Pavel také poděkoval českým dobrovolníkům a vyjádřil hrdost, že Česká republika byla mezi prvními, kteří začali Ukrajině pomáhat dodávkami zbraní a munice, a mezi prvními také začala přijímat ukrajinské uprchlíky před válkou.

Rovněž ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se na síti X v sobotu vyjádřil, že česká podpora Ukrajině musí trvat. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je Putinův režim zločinný: „Ukrajina brání i nás! A my ji v tom nesmíme nechat!“

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského rozpoutal Putin vůči Ukrajině před dvěma lety neokoloniální válku. Ruská agrese s cílem zlomit Ukrajinu trvá ještě déle, a to deset let, podotkl ministr s poukazem na ruskou anexi Krymu v roce 2014. Ukrajina má právo na sebeobranu a obnovení územní celistvosti včetně Krymu.

Česko bude stát při Ukrajině a poskytovat jí veškerou nezbytnou pomoc, dokud bude potřeba, a podporuje její začlenění do NATO a EU kvůli evropské bezpečnosti. „Ruské snahy měnit státní hranice silou musí být v zájmu svobodného a demokratického světa odraženy,“ dodal Lipavský.

Ministryně obrany Jana Černochová už dříve na síti X uvedla, že „nesmíme být“ válkou unaveni. „Máme toho plné kecky. Ale nejsme unaveni válkou! Nesmíme být. A nebudeme,“ napsala v příspěvku.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se v sobotu zúčastnil pietního aktu u pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka na náměstí Kinských v Praze. „Budoucnost Ukrajiny předurčuje i budoucnost Česka,“ řekl Vystčil. Česká, evropská ani světová podpora Ukrajiny podle něj není zadarmo, ale je nutná, protože žádná podpora by Česko stála mnohem více. Vystrčil v projevu poděkoval českým občanům, kteří Ukrajinu vytrvale podporují. Ukrajinské občany, kteří kvůli konfliktu přišli do Česka, Vystrčil poprosil, aby Česku v jeho podpoře pomáhali.

Vedle něj se akce zúčastnila také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Ta připomněla, že ruská agrese vůči Ukrajině začala už v momentu ruské invaze na Krym. „My máme děkovat Ukrajincům za to, že tady žijeme své každodenní životy, které se neobrátily vzhůru nohama tak, jako se obrátily našim ukrajinským přátelům,“ řekla. Výsledek konfliktu na Ukrajině podle ní rozhodne o míru v Česku.

Místopředsedkyně a šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová na síti X uvedla, že je hrdá na podporu, které se Ukrajině od Česka dostává. Napsala, že věří v brzký konec agrese.

K probíhajícímu konfliktu se vyjádřil na síti X i šéf hlavní opoziční strany ANO SAndrej Babiš. „Před dvěma lety napadlo Rusko Ukrajinu a tím změnilo Evropu, jak jsme ji znali poslední desítky let. Ukrajinci se statečně brání a já věřím, že se i díky pomoci Západu ubrání. A doufám, že se to stane brzo. Aby přestali konečně umírat lidé. Válka není normální, normální je mír a o ten bychom měli všichni neustále usilovat,“ napsal Andrej Babiš.

Proti podpoře Ukrajiny v boji s okupujícím Ruskem se naopak ostře vyhradil šéf opoziční SPD Tomio Okamura. Ten na sítích označil vládu Petra Fialy za „ukrajinskou vládou“, která staví „Ukrajinu na první místo a české občany na poslední“. V jiném příspěvku vyzval k ukončení dodávek zbraní a munice.

Reklama

Doporučované