Hlavní obsah

Francie varuje před nárůstem případů horečky dengue

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Onemocnění šíří komáři a není přenosné z člověka na člověka (ilustrační fotografie).

Reklama

Ve Francii narůstá počet importovaných případů horečky dengue. Tamní úřady proto před letní olympiádou varují před rizikem šíření tohoto virového onemocnění, které přenášejí komáři.

Článek

V Americe narůstá počet případů horečky dengue. Francouzské zdravotnické orgány proto vydaly pár měsíců před letními olympijskými hrami varování před rizikem šíření tohoto virového onemocnění. Upozornil na to sever Euronews.

Podle regionální kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) je v Americe více než 5,2 milionu případů horečky dengue a mnoho zemí se potýká s rozsáhlými epidemiemi. V porovnání s průměrem za posledních pět let je to nárůst o více než 400 procent.

Francouzské zdravotnické orgány tento týden upozornily, že právě „bezprecedentní situace“ v Americe vyústila v nárůst importovaných případů nákazy.

Virus dengue přenáší komáři. Ti se většinou nakazí sáním krve infikovaného jedince a virus pak šíří při každém dalším kousnutí. Onemocnění není přenosné z člověka na člověka. Mnoho případů je bezpříznakových, onemocnění může mít nicméně i velice závažný průběh, který může skončit i smrtí.

V kontinentální Francii bylo zaznamenáno více než 1649 importovaných případů horečky dengue, které pocházejí převážně z francouzských zámořských území Guadeloupe a Martinik. Francouzské ministerstvo zdravotnictví přitom ještě minulý rok zaznamenalo pouze 131 případů nákazy. „Jev, který pozorujeme, zaznamenalo i mnoho jiných zemí,“ uvedl na úterním tiskovém brífinku úředník ministerstva zdravotnictví.

V Evropě se navíc rozšířil výskyt komára tygrovaného, který virus dengue přenáší. Francie proto bude od května do listopadu sledovat situaci a jednotlivé případy. Úředník francouzského ministerstva zdravotnictví dodal, že úřady jsou „plně mobilizovány“ a připravují se na případné hrozby infekčních onemocnění během olympijských her, které proběhnou v létě právě ve Francii.

Reklama

Doporučované