Hlavní obsah

Izraelští rukojmí zabití v Gaze mávali bílou vlajku, připustila armáda

Foto: Bumble Dee, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

„Jedná se o oblast, kde se vojáci střetli s mnoha teroristy, včetně sebevražedných atentátníků,“ vysvětlil armádní mluvčí Daniel Hagari.

Článek

Tři rukojmí, které izraelské síly omylem zabily v Gaze, drželi v rukou podle dosavadního vyšetřování bílou vlajku.

„K incidentu došlo v oblasti intenzivních bojů, kde bojovníci teroristické organizace Hamás operují v civilním oblečení a používají taktiku klamání,“ citoval server Times of Israel nejmenovaného armádního představitele.

„Voják ze 17. praporu brigády Bislamach viděl rukojmí vynořující se desítky metrů od izraelských sil v oblasti Šudžája,“ uvedl dotyčný. „Všichni byli bez košil a měli hůl s bílým plátnem. Voják se cítil ohrožen a zahájil palbu. Prohlásil, že jsou to teroristé, takže ostatní také zahájili palbu. Dva muži byli okamžitě zabiti,“ přiblížil.

Třetí muž byl zraněn a stáhl se do nedaleké budovy, odkud hebrejsky volal o pomoc. Velitel praporu vzápětí vydal rozkaz k zastavení palby a muž o několik chvil později z budovy opět vyšel ven. Jeden z vojáků ho okamžitě zastřelil.

„Voják, který začal pálit ve chvíli, kdy si trojice všiml, jednal proti pravidlům, stejně jako druhý voják, jenž zabil třetího muže,“ cituje Times of Israel armádního zástupce.

Izraelská armáda v Pásmu Gazy omylem zastřelila tři rukojmí

Dle serveru jsou jediní lidé v civilním oblečení v oblasti pracovníci Hamásu, často neozbrojení, kteří sbírají zbraně zapomenuté v nějakých budovách, z nichž střílí na izraelské vojáky.

Proto prý armáda rozumí důvodům, které vojáka k takovému jednání vedly. „Jedná se o oblast, kde se vojáci střetli s mnoha teroristy, včetně sebevražedných atentátníků,“ vysvětlil armádní mluvčí Daniel Hagari.

S tím naopak nesouhlasí izraelský ministr obrany, který smrt rukojmí považuje za „vážné pochybení“. „Tato událost je jednou z nejtragičtějších, které pamatuji, protože jsme byli jen krůček od jiného vyústění,“ uvádí.

Armáda ve čtvrti Šudžája v posledních dnech nezaznamenala žádný pohyb palestinských civilistů, to, že by se v bojové zóně mohla pohybovat rukojmí, nebrala IDF v potaz. Naopak tam za poslední dny zabila 38 příslušníků Hamásu.

Ihned po incidentu rozeslalo velení pozemním jednotkám nové protokoly pro případ, že by se dalším rukojmím podařilo ze zajetí uprchnout.

„Existuje možnost, že rukojmí byli opuštěni, nebo uprchli, a síly by si měly být vědomy možnosti takového setkání a věnovat pozornost varovným signálům, jako je mluvení hebrejsky, zvedání rukou a oblečení,“ uvádí se v dokumentech.

Politování nad tragickým incidentem vyjádřil i premiér Benjamin Netanjahu, který na tiskové konferenci prohlásil, že osud zabitých rukojmích je „srdcervoucí“. „Už byli na dosah záchraně a pak přišla katastrofa,“ řekl.

Odmítl komentovat zprávy o tom, že se v pátek večer sešli na jednání šéf tajné služby Mossad David Barnea a katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání. Agentura Reuters uvádí, že důvodem schůzky mohla být snaha o uzavření dalšího příměří a s tím spojenou výměnu izraelských rukojmích držených Hamásem za palestinské vězně.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme podrobnosti v celém textu.

Reklama

Doporučované