Hlavní obsah

Pavel: S obsazením postu velvyslance v Rusku se počítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel.

Reklama

„Jsme v situaci, kdy jak velvyslanec, tak dvojka na velvyslanectví budou muset být nahrazeni. V pořadí asi obráceném,“ uvedl prezident.

Článek

Česko by v dlouhodobém horizontu mělo mít velvyslance v Rusku. Po jednání nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice to řekl prezident Petr Pavel.

Současným velvyslancem v Rusku je od roku 2018 Vítězslav Pivoňka, který už ale několik měsíců pobývá v Česku. Úřad v Moskvě řídí jeho zástupce – chargé d’affaires Jiří Čistecký.

Seznam Zprávy začátkem listopadu informovaly, že se rodí dohoda, podle níž by měl na exponovaný post usednout Daniel Koštoval. Ten v minulosti působil v Černínském paláci, později byl náměstkem ministra obrany, momentálně působí jako bezpečnostní výzkumník v CEVRO Institutu, který je personálně propojený s ODS.

Vztahy mezi Prahou a Moskvou jsou napjaté přinejmenším od zjištění, že ruská tajná služba GRU stojí za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích. K jejich dalšímu zhoršení přispěla i česká podpora Ukrajiny, kterou Rusko loni v únoru napadlo.

Prezident Pavel se v minulosti k otázce nového ambasadora v Moskvě vyjadřoval zdrženlivěji než například ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je na krocích týkajících se velvyslance v Rusku shoda. Za rozumné má postupovat v souladu se spojenci. „Včera (ve středu) v Moskvě předávali pověřovací listiny zástupci řady států i z Evropy. I v tomto kontextu se na tu otázku musíme dívat,“ dodal.

Reklama

Doporučované