Hlavní obsah

Při pokusu přeplout do Británie utonulo pět migrantů. „Srdcervoucí,“ říká Sunak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ververidis Vasilis, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Při pokusu o přeplutí do Británie v neděli v noci zahynulo pět migrantů, patrně iráckého a syrského původu. Většinu ostatních, mezi nimiž byly celé rodiny s dětmi, zachránily místní pořádkové síly.

Článek

V Lamanšském průlivu v noci na neděli zahynulo pět migrantů a jeden další byl vážně zraněn při pokusu o přeplutí do Británie. Neštěstí se stalo nedaleko pláže Wimereux v severofrancouzském departementu Pas-de-Calais poté, co se migranti snažili dostat na člun v ledové mořské vodě, informovala agentura AFP s odvoláním na francouzské námořní úřady. Podle místního listu La Voix du Nord byli oběťmi patrně Iráčané a Syřané.

Prefektura nejdříve potvrdila, že čtyři migranti jsou mrtví a další byl v kritickém stavu převezen do nemocnice ve městě Boulogne-sur-Mer. Později bylo na pláži objeveno další tělo. Podle agentury AFP jde o první tragické drama tohoto roku na francouzském pobřeží.

Neštěstí se stalo kolem druhé hodiny ranní. „Když člun vyplouval od pláže, lidé se ocitli v nesnázích v moři, když chtěli člun dostihnout,“ uvedla místní prefektura. Pořádkové síly na pevnině ohlásily vyplutí člunu a osoby v potížích ve vodě, dodala prefektura. Většinu ztroskotaných podle ní zachránily pořádkové síly na místě. Remorkér Abeille Normandie, který právě v zóně hlídkoval, vyslal k záchraně lidí svůj člun. Posádka zjistila, že ve vodě jsou lidé bez známek života a v bezvědomí.

Mezi zachráněnými jsou celé rodiny i s dětmi, z nichž některé jsou nízkého věku, uvedla AFP s odvoláním na záchranáře. Státní zastupitelství v Boulogne-sur-Mer uvedlo, že bylo zahájeno vyšetřování mimo jiné kvůli podezření na neúmyslné zabití s přitěžujícími okolnostmi, organizované napomáhání pobytu cizinců v ilegálním postavení a na zločinecké spolčení.

Britský premiér Rishi Sunak zařadil „zastavení člunů“ připlouvajících z Francie mezi svých pět hlavních priorit. Sunak v neděli uvedl, že zprávy o mrtvých jsou srdcervoucí a ukazují, proč musí Británie reformovat svou migrační politiku.

Reklama

Související témata:

Doporučované