Hlavní obsah

Vláda schválila růst minimální mzdy o 1600 korun na 18 900

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Reklama

Ministr práce Marian Jurečka oznámil, že se od ledna navýší minimální mzda. Bude tomu tak ve čtyřech z osmi stupňů zaručené mzdy.

Článek

Minimální mzda od ledna vzroste o 1600 korun na 18 900 korun, tedy o 9,2 procenta. Zvednou se i čtyři z osmi stupňů zaručené mzdy, která se vyplácí podle náročnosti, odpovědnosti a odbornosti práce.

O 1600 korun se navýší tři nejnižší stupně a o 3200 korun pak ten nejvyšší. Nařízení schválila dnes vláda. Po jednání kabinetu to na tiskové konferenci oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Odbory prosazovaly výraznější růst všech částek. Podle zaměstnavatelů by měla minimální mzda růst pomalejším tempem jako ostatní výdělky v Česku a zaručené mzdy by se od ní měly odpojit.

Podnikatelům by se měly příští rok po nařízeném přidání podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí zvednout mzdové náklady o 5,21 miliardy korun.

Zaměstnavatelé ve veřejném sektoru by měli zaplatit o 240 milionů korun víc. Na sociálních a zdravotních odvodech by stát měl získat o 2,16 miliardy korun víc.

Reklama

Doporučované