Hlavní obsah

Vlastník Čapího hnízda chce další čas na rozhodnutí, jestli vrátí 50 milionů

Vrátí firma IMOBA dotaci za Čapí hnízdo?

Reklama

V pondělí uplynula lhůta, do které měla firma IMOBA dobrovolně vrátit dotaci 50 milionů korun na Čapí hnízdo.

Článek

Společnost IMOBA, jež je v současné době vlastníkem farmy Čapí hnízdo, požádala středočeských dotační úřad o další čas.

Do 29. června chce firma říct, zda vrátí, nebo nevrátí evropskou dotaci zhruba 50 milionů korun, která jí byla na stavbu poskytnuta. K vrácení těchto peněz vyzval firmu na začátku května středočeský dotační úřad.

"Žádosti bylo vyhověno a lhůta byla prodloužena," řekla mluvčí středočeského dotačního úřadu Klára Fronková. Doplnila, že případ teď spolu řeší právníci úřadu i společnosti IMOBA.

Kauza Čapí hnízdo v pořadu Uzávěrka Sabiny Slonkové:

Video: Slonková, Seznam Zprávy

Kvůli projektu Čapí hnízdo je z dotačního podvodu obviněn premiér v demisi Andrej Babiš a spolu s ním dalších šest lidí, mezi něž patří i Babišova manželka či dvě dospělé děti.

Pokud by se firma IMOBA rozhodla, že dotaci nevrátí, mohl by dotační úřad požadovat penále. To by mohlo být až ve výši sta procent udělené dotace. Jednalo by se o dalších zhruba padesát milionů korun.

Středočeský zastupitel za ODS Michael Pánek však upozorňuje, že za několik měsíců končí lhůta, po které dojde k promlčení dotace.

„Společnost IMOBA by pak nemusela dotaci vůbec vracet. Jestli právníci najdou důvod, jak se proti tomu odvolat, tak se domnívám, že ta lhůta bude překročena a podle zákona promlčena,“ prohlásil Pánek.

Reklama

Doporučované