Hlavní obsah

Prázdniny pana Johnsona. Kdo platil premiérovu dovolenou?

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Kdo zaplatil britskému premiérovi Borisi Johnsonovi dovolenou? Opoziční labouristy zajímá, z čí peněženky šly peníze na Johnsonovu dovolenou na Svatém Vincenci a Grenadinách, která stála 15 tisíc liber (přibližně 450 tisíc korun). Premiér totiž jako plátce uvádí sponzora strany, který to ale odmítá.

Článek

Opoziční labouristé požadují, aby se sněmovna zabývala a prošetřila premiérovu dovolenou z přelomu prosince a ledna tohoto roku. Boris Johnson totiž dosud nebyl schopný vysvětlit, kdo dovolenou financoval. V registru finančních darů Johnson uvádí jméno Davida Rosse, ten ale premiérovo tvrzení odmítá.

Podle rejstříku darů umožnil sponzor strany David Ross premiérovi a jeho partnerce Carrie Symondsové využít ubytování pro soukromou dovolenou na Svatém Vincenci a Grenadinách. David Ross patří mezí dárce konzervativní strany, jenž spoluzaložil společnost Carphone Warehouse a který má rekreační dům na soukromém ostrově Mustique.

Ve středu ale Ross deníku Daily Mail vzkázal, že není vlastníkem vily, kde Johnson s partnerkou trávili dovolenou a pobyt předsedy vlády nehradil on. Mluvčí Rosse pro Daily Mail řekl: „Boris Johnson nepobýval v domě Davida Rosse. Boris potřeboval pomoc s ubytováním někde na Mustique, David tak zavolal společnosti, jež provozuje všechny vily a které někdo vypadl. Boris tedy využil vilu v hodnotě 15 000 liber, ale David Ross za to vůbec nic nezaplatil.“

Mluvčí následně ve čtvrtek doplnil. „Pan Ross pomohl najít ubytování pro pana Johnsona na Mustique v hodnotě 15 000 liber, prohlášení pana Johnsona ve sněmovně je tedy správné,“ uvedl mluvčí. Podle labouristy Jona Tricketta, který s kauzou přišel, ale Rossovo prohlášení zanechalo pouze „nezodpovězený dotaz, a to, kdo dovolenou zaplatil“.

„Transparentnost je zásadní pro zajištění důvěry veřejnosti, která musí vědět, že zvolení členové této sněmovny nebyli nepřiměřeně ovlivněni žádnými příspěvky nebo dary,“ řekl Trickett deníku The Guardian. Není to přitom první Johnsonův prohřešek. V dubnu 2019 se musel Johnson omluvit za to, že správně nevykázal své výdaje.

Výbor pro dohled nad finančními záležitostmi poslanců v reakci na tyto dvě události uvedl, že „se znepokojením sleduje činnost premiéra Johnsona, vzhledem k tomu, že se jedná o druhý problém v rychlém sledu“. „Dojdeme-li v budoucnu k závěru, že se pan Johnson dopustil dalšího porušení pravidel, budeme to považovat za záležitost, která může vyžadovat přísnější postih,“ uvedl výbor ve čtvrtek.

Rossův majetek je odhadovaný na jednu miliardu liber (necelých 30 miliard korun). Daroval stovky tisíc liber konzervativní straně a je známo, že prominentní konzervativci byli návštěvníky večírků v Rossově honosném venkovském sídle v Leicestershire. Ross také často obdarovával expremiéra Davida Camerona.

Reklama

Související témata:

Doporučované