Hlavní obsah

Pražská burza díky zdražení akcí Monety a KB posílila

Rozhovor s Lukášem Kovandou, hlavním ekonomem Czech Found.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes potřetí v řadě posílila. Index PX stoupl o 0,44 procenta na 1029,60 bodu. Nahoru burze pomohly hlavně akcie Moneta Money Bank a Komerční banky, které se podílely na většině obchodů na burze a zároveň dosáhly nejvýraznějších růstů z hlavních emisí. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Článek

Většina hlavních emisí pražské burzy dnes skončila v červených číslech. Díky růstu ceny akcií Monety a Komerční banky, které se podílely na více než polovině z celkového objemu obchodů na burze, ale pražský akciový trh posílil. Akcie Monety zdražily o 3,07 procenta na 75,45 koruny a akcie Komerční banky o 2,26 procenta na 904 korun. Polepšily si i cenné papíry energetické firmy ČEZ, a to o 0,54 procenta na 555 korun.

Nejvýraznější propad naopak postihl akcie provozovatele horských středisek TMR, které zlevnily o 5,26 procenta na 720 korun. Oslabily i cenné papíry operátora O2, který dnes zveřejnil hospodářské výsledky za loňský rok. O2 loni zvýšil konsolidované tržby o 0,8 procenta na 38 miliard korun, ale čistý zisk firmě klesl o 2,5 procenta na 5,45 miliardy. „Pro investory byla jeho finanční čísla spíše zklamáním,“ sdělil analytik Komerční banky Jiří Kostka. Akcie O2 po zveřejnění výsledků zlevnily o 1,03 procenta na 240 korun.

Česká měna dnes stagnovala k euru a oslabila vůči dolaru. Kurz koruny k euru sice k 17:00 oproti předchozímu závěru klesl, ale pouze o jeden haléř na 25,77 Kč/EUR. K dolaru koruna oslabila o čtyři haléře na 22,58 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované