Hlavní obsah

Pražská burza stagnovala, propadu bránil silný růst akcií Avastu

Rozhovor s analytikem České spořitelny Jiřím Polanským.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza dnes stagnovala. Index PX sice stoupl, ale jen o 0,01 procenta na 1030,43 bodu. Většina hlavních emisí na pražském akciovém trhu oslabila, ale celkovému propadu burzy zabránil silný růst akcií softwarové firmy Avast. Ty zdražily téměř o desetinu po zveřejnění pozitivních hospodářských výsledků firmy. Vyplývá to z údajů o obchodování na webu burzy a z vyjádření analytiků.

Článek

Ze 13 hlavních emisí pražské burzy se dnes do červených čísel propadlo devět a další tři emise stagnovaly. Jedinými cennými papíry, které bránily oslabení burzy, tak byly akcie Avastu posilující o 8,74 procenta na 99,50 koruny. Avast dnes oznámil, že mu za první pololetí letošního roku stouply tržby o 9,2 procenta na 421,7 milionu dolarů (přes 9,7 miliardy Kč) a provozní zisk EBITDA o 6,5 procenta na 236,5 milionu dolarů (5,46 miliardy Kč).

„Nebýt zveřejnění pololetních výsledků hospodaření společnosti Avast, tak by se burza propadla do ztráty. Firma totiž překonala očekávání trhu a zvýšila výhled pro letošní rok,“ sdělil analytik Komerční banky Jiří Kostka.

Z oslabujících emisí nejvíce zlevnily akcie bankovní skupiny Erste, jejichž cena klesla o 2,40 procenta na 773 korun. Druhý nejvýraznější propad postihl cenné papíry mediální skupiny CME, které oslabily o 1,48 procenta na 106,80 koruny.

Česká měna dnes oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Koruna k 17:00 oslabila oproti předchozímu závěru k euru o pět haléřů na 25,88 Kč/EUR a k dolaru o 12 haléřů na 23,21 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované