Hlavní obsah

Pražská zoo vydává na počest výročí svého otevření Trojské tolary

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Pražská zoologická zahrada na počest 90. výročí svého otevření vydá limitovanou edici Trojských tolarů.

Článek

Na ceninových tiscích jsou vyobrazené populární zvířata z trojské zoo, a to slon indický, lachtan jihoafrický a gorila nížinná. Peníze z prodeje Trojských tolarů zoo použije na financování svých projektů, které mají za cíl ochranu ohrožených druhů v oblastech jejich přirozeného výskytu. ČTK to sdělila mluvčí zoo Lucie Dosedělová.

„Na našich ‚bankovkách‘, správně pamětních listech, máme uvedeny hodnoty 100, 500 a 1000 trojských tolarů. Ty odkazují na někdejší jáchymovský tolar, který dal název dolaru. A přídomek ,trojský‘ je spolu s vyobrazením Trojského zámku na rubu vyjádřením úcty k místu, kde se naše zoologická zahrada nachází,“ uvedl ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Vzhled pamětních listů navrhl designér Štěpán Kotrba z pražské zoo. Tolary, které vznikaly zhruba rok, polygraficky zpracovala Státní tiskárna cenin. Podle ředitele Státní tiskárny cenin Tomáše Hebelky jsou na Trojských tolarech prvky, které se používají na platných bankovkách jako ochrana před paděláním. Pamětní listy tak jsou opatřené mimo jiné svým unikátním číslem.

Trojské tolary budou veřejnosti poprvé představeny v úterý 28. září. Od toho dne je bude možné zakoupit na na e-shopu Státní tiskárny cenin.

Zoo bankovky vydává v rámci 90. výročí svého otevření. To oslaví se svými návštěvníky v úterý 28. září. Kromě Trojských tolarů se příznivci zoo v pražské Troji mohou těšit také na křest knihy Zoo pro hlavní město, která mapuje historii zahrady, a představení deskové hry Po stopách Zoo Praha. Oslavy se ponesou v duchu první republiky. Chybět nebudou například historické motocykly s tehdejší pojízdnou reklamou, flašinetář v dobovém kostýmu, workshopy swingového tance nebo tematický fotokoutek. Každý návštěvník, který v den oslav přijde do Zoo Praha v kostýmu ve stylu 30. let, navíc dostane u vstupu drobný dárek.

Zoo se ochraně ohrožených druhů zvířat v místě jejich přirozeného výskytu věnuje dlouhodobě. Mezi tyto in situ projekty patří třeba návrat ohrožených koní Převalského do Mongolska, ochrana gaviála indického v Indii či krokodýla kubánského v jeho původní domovině.

Zoo v pražské Troji patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa v Česku. Kvůli pandemii covidu-19 však zaznamenala úbytek návštěvníků. Nižší návštěvnost je oproti roku 2019 i letos. Loni do zahrady zavítalo 851.623 lidí, tedy téměř o 605.000 méně než v roce 2019. V tom roce padl návštěvnický rekord zoo, kdy do jejích bran zavítalo 1,456.526 návštěvníků. V roce 2020 byla zoo v důsledku protiepidemických opatření 114 dnů uzavřená pro veřejnost a v mnohé další dny roku byl provoz omezený.

Reklama

Doporučované